24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία» λέει ο Νετανιάχου – Στο στόχαστρο του Ισραήλ δομές ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και οι σκληρές μάχες στη Χαν Γιουνίς εν μέσω διεθνών εκκλήσεων να σωθούν τα νοσοκομεία της πόλης από την ισραηλινή επίθεση.

Σχεδόν 90.000 κάτοικοι και 425.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι διατάχθηκαν από τις IDF,  να εγκαταλείψουν αρκετά οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου αυτού που βρίσκεται το νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο που λειτουργεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Νετανιάχου υπόσχεται ότι το Ισραήλ «δεν θα σταματήσει να πολεμά», καθώς η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη απώλεια από τις 7 Οκτωβρίου μετά από τον θάνατο 24 στρατιωτών τη Δευτέρα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ακόμη δυο πλήγματα εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του ΔΔΔ για έκτακτα μέτρα για τη Γάζα μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Χαοτική η κατάσταση στη Ράφα – «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για να στήσουν σκηνές οι εκτοπισμένοι»

Ο Yousef Hammash του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων λέει στο Al Jazeera ότι η κατάσταση στη Ράφα, καθώς 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι καταφεύγουν εκεί από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, είναι χαοτική.

«Σε καθημερινή βάση έχουμε ένα νέο κύμα εκτοπισμού. Σήμερα από το Χαν Γιουνίς και πριν ήταν από την κεντρική περιοχή της Γάζας», δήλωσε από το νοσοκομείο Κουβέιτ στη Ράφα. «Δυστυχώς δεν υπάρχει καν αρκετός κενός χώρος για να στήσουν οι άνθρωποι τα πρόχειρα καταφύγιά τους ή τις σκηνές τους».

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη Ράφα, εξήγησε, χωρίς σχέδιο, επιδιώκοντας μόνο να βρουν ασφάλεια από τις ισραηλινές βόμβες.

«Έχει γίνει πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ανθρώπους να ζουν στο δρόμο. Η Ράφα ως πόλη δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτόν τον αριθμό ανθρώπων», είπε, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια εκεί δεν είναι σε θέση να καλύψουν την τεράστια ανάγκη που έχει προκύψει.

Ο  Hammash αναμένει ότι σύντομα θα φτάσουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι, καθώς τη Χαν Γιουνίς σφυροκοπείται.

Ισραηλινή επίθεση σε αποθήκες της Oxfam στην «ασφαλή περιοχή» al-Mawasi – Τέσσερις νεκροί

Η Oxfam καταδίκασε την επίθεση σε δύο αποθήκες σε μια περιοχή (al-Mawasi) που ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι καθορισμένη ασφαλής ζώνη.

Η Al-Mawasi, η οποία βρίσκεται δυτικά της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς, έχει δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οικογένειες εκτοπισμένων στις σκηνές και τα πρόχειρα καταφύγιά τους.

Η Oxfam δήλωσε ότι οι δύο αποθήκες νερού και αποχέτευσης στην al-Mawasi περιείχαν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πάνω από 120 άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές τις αποθήκες», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ. «Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, και τραυματίστηκαν πάνω από 20 ακόμη».

Στους εννέα οι νεκροί και στους 75 οι τραυματίες στο κέντρο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς

Ο διευθυντής της UNWRA δήλωσε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες

Δεκαέξι κορυφαίες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Oxfam, η Save the Children, η Διεθνής Αμνηστία και η American Friends Service Committee, απηύθυναν κοινή έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

«Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε όλα τα κράτη να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφουν οι οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εκπληρώσει την ευθύνη του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, υιοθετώντας μέτρα για να σταματήσει τη μεταφορά όπλων στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και να αποτρέψει την προμήθεια όπλων που κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων, με άμεση ισχύ», συνεχίζουν.

«Όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να προλαμβάνουν τα εγκλήματα θηριωδίας και να προωθούν την τήρηση των κανόνων που προστατεύουν τους αμάχους. Η διεθνής κοινότητα έχει καθυστερήσει από καιρό να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις», προσθέτουν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει τον Νετανιάχου ότι θέλει να παρατείνει τον πόλεμο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδεικνύει περιφρόνηση των εκκλήσεων του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών για άμεση κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για έξι επιπλέον μήνες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ «δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι την απόλυτη νίκη».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι τα σχόλιά του σημαίνουν» τη συνέχιση της γενοκτονίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ο Νετανιάχου αντλεί το θάρρος του από την αποτυχία των διεθνών θεσμών να αναλάβουν τις νομικές και ηθικές ευθύνες τους για τον τερματισμό της κατοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πολλά θύματα από το χτύπημα σε κέντρο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς

Μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο της UNRWA Adnan Abu Hasna, ο οποίος εδρεύει στη Ράφα, για να μάθουμε περισσότερα για την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς.

«Πριν από μία ώρα, φαίνεται ότι τρεις οβίδες έπεσαν μέσα στο … εκπαιδευτικό κέντρο της Χαν Γιουνίς που ανήκει στην UNRWA», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένα «κτίριο έχει πάρει φωτιά» και ότι «υπάρχουν πολλά θύματα».

Ο Abu Hasna δήλωσε στο Al Jazeera ότι η UNRWA ελπίζει να έχει περισσότερες πληροφορίες μέσα στην επόμενη ώρα, σημειώνοντας ότι προσπαθεί να στείλει ασθενοφόρα στο σημείο σε συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό.

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε «καμία» προειδοποίηση πριν από το χτύπημα του κέντρου.

«Δεν μπορέσαμε να μπούμε και να βγούμε από το συγκρότημα τις τελευταίες 48 ώρες, επειδή τα ισραηλινά άρματα μάχης ήταν πραγματικά πολύ κοντά στο συγκρότημα», είπε, περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ επικίνδυνη».

«Προσπαθήσαμε να συντονίσουμε την έξοδο των εκτοπισμένων από εκεί, αλλά δεν τα καταφέραμε δυστυχώς τις τελευταίες 48 ώρες».

Ο Αμπού Χάσνα δήλωσε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που χτυπήθηκε εγκατάσταση της UNRWA στη Γάζα, αλλά σημείωσε ότι ήταν «ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά».

«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν, κλαίνε, ζητούν βοήθεια. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρούμε τόσους πολλούς ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί».

Το Ισραήλ λέει ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός»

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να αντέκρουσε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μια πιθανή νέα συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Χαμάς, σύμφωνα με την οποία θα σταματήσουν οι μάχες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

«Σχολιάζοντας τις αναφερόμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ δεν θα παραιτηθεί από την καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων και δεν θα υπάρξει καμία απειλή ασφάλειας από τη Γάζα προς το Ισραήλ», δήλωσε η εκπρόσωπος, Ιλάνα Στάιν, σε ενημέρωση.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Στο παρελθόν υπήρχαν παύσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτή η συμφωνία παραβιάστηκε από τη Χαμάς».

Κάθε πλευρά έχει κατηγορήσει την άλλη για τη μη ανανέωση της επταήμερης εκεχειρίας του Νοεμβρίου, κατά την οποία η Χαμάς είχε απελευθερώσει γυναίκες, παιδιά και ξένους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα την καθημερινή απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ