17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΔΗΚΚΙ – Σοσιαλιστική Αριστερά: «Σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων – χιλιάδων Ελλήνων»

Ημερομηνία:

Μεγάλη αύξηση της θνητότητας και της θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης θα φέρουν τα μέτρα Γεωργιάδη στην υγεία

Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης «τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και από 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κλειδώσει οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία».

Την αιχμή του δόρατος για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες θα αποτελέσει ο ΕΟΠΥΥ και θύματα θα είναι τα Πρωτοβάθμια Πολύϊατρεια του ΙΚΑ, τα Κέντρα Υγείας και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατροί. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της δήθεν ενοποίησης των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, μιλάει για συρρίκνωση αυτών των μονάδων.

Η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας είναι ασφαλώς ένα μέτρο που θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια και πάντα το αρνιόντουσαν και το απέρριπταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τώρα, ο κ. Υπουργός δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο ενοποίησης. Χρησιμοποιεί την ενοποίηση απλώς για να βγάλει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες γιατρούς και υγειονομικούς της πρωτοβάθμιας, να βάλει λουκέτο σε δεκάδες ή και εκατοντάδες πρωτοβάθμιες μονάδες και να περικόψει έτσι τις ήδη πενιχρότατες δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Τέχνασμα επίσης αποτελούν και τα όσα είπε ο κ. Υπουργός περί σπαταλών και διαφθοράς από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε ότι αφορά τις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ: ενώ όλα τα προηγούμενα τρία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκλειναν ή συρρίκνωναν τα διαγνωστικά εργαστήρια του δημόσιου τομέα για να στέλνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά, τώρα τους φταίνε οι υψηλές δαπάνες των τελευταίων!

Στο μεταξύ, σφοδρές αναμένονται οι αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών και των εργαζόμενων στους χώρους της υγείας με αφορμή τα παραπανω και ιδίως τόσο για την επικείμενη ενοποίηση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), όσο και για την κινητικότητα που έρχεται σε 10.000 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας.

Καταστροφικές συνέπειες από την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προβλέπουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, με περιορισμό των παρεχομένων υπηρεσιών και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Οι συνέπειες από το κλείσιμο των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ θα είναι καταστροφικές, γιατί θα οδηγήσουν τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για στοιχειώδεις παροχές υγείας, ή να παραιτηθούν και να απέχουν από αυτές.
Αν συρρικνωθούν ή κλείσουν οι μονάδες υγείας  οι ασφαλισμένοι θα χάσουν :
τη δωρεάν συνταγογράφηση, τη δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, τις γυναικολογικές , βιοχημικές, μαγνητικές και άλλες  πολλές  εξετάσεις, τα εμβόλια, τις φυσικοθεραπείες και  την οδοντιατρική περίθαλψη οι οποίες  παρέχονται  δωρεάν  ή με κάποια συμμετοχή.

Τα ψέματα τελείωσαν, λένε χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ. Η αλλαγή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ από πάροχο, αποκλειστικά σε αγοραστή υγείας και η ενοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ, σε ένα ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα έχει σαν αποτέλεσμα το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΪΑΤΡΕΙΩΝ, αφήνοντας τραγικά κενά στην παροχή Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ασφαλισμένους.

Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ΚΛΕΙΣΕΙ τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, με πρόφαση μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας.     Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, έστω και για μία ημέρα, να κλείσει τις Μονάδες Υγείας (πρώην Πολυϊατρεία ΙΚΑ) στερώντας  το δικαίωμα από τους πολίτες , της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και ωθώντας τους προς τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της θνητότητας και θνησιμότητας και η μείωση του προσδόκιμου επιβιωσης στη χώρα.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο ιδιωτικός τομέας στοιχίζει πολλαπλάσια από ό,τι το ήδη υπάρχον δημόσιο δίκτυο  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας . Όλες οι παροχές θα αγοράζονται και σύντομα η σημερινή συμμετοχή 15% θα αυξηθεί, γιατί θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες από τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Το ΔΗΚΚΙ- σοσιαλιστική αριστερά καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την επιχειρούμενη διάλυση της δημόσιας υγείας με κατάληξη εκατομμύρια Ελλήνων να στερούνται των στοιχειωδών παροχών υγείας αφού θα απαιτούνται χρήματα για κάτι που όλοι έχουμε πληρώσει στα ασφαλιστικά ταμεία και με συνέπεια το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να πέφτει κατακόρυφα όπως έγινε και σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν Μνημόνια (Αργεντινή, Χιλή, αφρικανικές χώρες κλπ).Καλούμε σε ένα ευρύτερο παλλαϊκό κίνημα και μέτωπο για την υγεία που θα μετατρέψει σε τάφο της κυβέρνησης Σαμαρά την επιχειρούμενη νέα αντιλαίκή επίθεση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...