Δημοσιογράφος κλήθηκε σε… ανωμοτί εξηγήσεις από Εισαγγελέα επειδή έκανε ρεπορτάζ! – Ηλιόπουλος: Η δημοσιογραφική έρευνα ως έγκλημα

Κανένα σχόλιο

Είναι σχεδόν δεκαέξι μήνες τώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ανοίξει δικογραφία, αναζητώντας τους φερόμενους ως υποκινητές της κατάληψης που έγινε στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά το Σεπτέμβριο του 2020.

Αξιοποιώντας καταγγελίες, δύο Εισαγγελείς του Πειραιά επιχείρησαν να βρουν άκρη στο νήμα της υπόθεσης εξετάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων γονείς και μαθητές.

Επιπλέον η Εισαγγελία, μέσω του αρμοδίου αστυνομικού τμήματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κάλεσε και το δημοσιογράφο του NEWS 24/7, που κάλυψε την υπόθεση της κατάληψης της Ιωνιδείου με αφορμή κομμάτι που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίο του 2020.

"Sponsored links"

Ο υπογράφων, κλήθηκε να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη σχετική εισαγγελική παραγγελία που ερευνά αν συντρέχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών περί ηθικής αυτουργίας στην τέλεση αδικήματος που προβλέπεται στο νόμο 2811/2000 και περί διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα. Ψάχνει, κοντολογίς, η Εισαγγελία αν τα άρθρα και τα ρεπορτάζ προκάλεσαν την κατάληψη στο σχολείο.

Αφήνοντας κατά μέρος ότι ο νόμος 2811/2000 έχει καταργηθεί από τον Ν 4386/2016 (συγκεκριμένα άρθρο 45, παράγραφος 2), η κλήση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Το ρεπορτάζ, βάσει του οποίου κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις, κάνει απλή παράθεση των ανακοινώσεων του συλλόγου γονέων του σχολείου χωρίς επιπλέον σχόλια παρά μόνο προφανέστατες επισημάνσεις.

Εκτοτε, δημοσιεύσαμε τουλάχιστον άλλα πέντε ρεπορτάζ που αφορούν στην υπόθεση, χωρίς κανένα να διαψευστεί.

Σε κάθε περίπτωση, θέλοντας να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας με τους θεσμούς (στην προκειμένη περίπτωση, την Εισαγγελία του Πειραιά), παρείχαμε γραπτές εξηγήσεις όπως ο νόμος προβλέπει.

Η έρευνά μας για την εν λόγω υπόθεση θα συνεχιστεί, ενώ έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Ηλιόπουλος για κλήση δημοσιογράφου: Η δημοσιογραφική έρευνα ως έγκλημα

Την παρέμβαση του Νάσου Ηλιόπουλου προκάλεσε η είδηση ότι ο δημοσιογράφος του NEWS 24/7 Νίκος Γιαννόπουλος κλήθηκε για ανωμοτί εξήγηση από την Εισαγγελία του Πειραιά αναφορικά με ρεπορτάζ για την κατάληψη της Ιωνιδείου σχολής πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε τα εξής: “Για άλλη μια φορά η δημοσιογραφική έρευνα αντιμετωπίζεται ως έγκλημα. Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για ένα συνολικότερο κλίμα στοχοποίησης δημοσιογράφων. Η υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας”.

"Sponsored links"

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live