24.8 C
Chania
Monday, July 14, 2025

Δημοσκόπηση στο Ισραήλ φέρνει πρώτο το κόμμα Νετανιάχου μετά τον πόλεμο στο Ιράν – 75% υποστηρίζει τον πόλεμο

Ημερομηνία:

Την πρώτη θέση στην Ισραηλινή Βουλή κατέχει το κόμμα Λικούντ του Μπένιαμιν Νετανιάχου, για πρώτη φορά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το ισραηλινό Channel 13.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν μεν ότι το κυβερνών κόμμα επέστρεψε ως το μεγαλύτερο στο Ισραήλ, πλην όμως δείχνουν ότι δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνέσετ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το Λικούντ κέρδισε 27 έδρες, αυξημένες κατά τρεις έδρες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ έπεσε από 27 σε 24 έδρες.

Μακριά από τον σχηματισμό κυβέρνησης το κόμμα Νετανιάχου

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι νέες έδρες που κέρδισε το Λικούντ έγιναν εις βάρος του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), του οποίου ηγείται ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, το οποίο έπεσε από 9 σε 6 έδρες. Ως εκ τούτου, ο χάρτης του ισραηλινού κοινοβουλίου παραμένει στην ουσία ίδιος, αφού το κυβερνών κόμμα λαμβάνει μόνο 50 έδρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην τρίτη θέση ήταν το Yisrael Beiteinu (Το Ισραήλ σπίτι μας), με επικεφαλής τον Αυγίντορ Λίμπερμαν και η Δημοκρατική Ένωση, με επικεφαλής τον Υαίρ Γκολάν, με 11 έδρες η καθεμία. Το κόμμα Τσάς, με επικεφαλής τον Αλ Ντάρι, διατήρησε την εκπροσώπησή του στις 10 έδρες.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς, δεν πέρασε το εκλογικό όριο (3,25%).

Το 75% θέλει τον πόλεμο

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν επίσης ότι το 75% των Ισραηλινών υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράν, σε σύγκριση με το 17% που αντιτίθεται σε αυτόν και το 8% που δήλωσε ότι δεν γνώριζε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον βασικό λόγο που ώθησε τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να διεξαγάγει πόλεμο, το 64% των ερωτηθέντων είπε ότι η απόφαση προήλθε από μια «γνήσια επιθυμία εξάλειψης της πυρηνικής και βαλλιστικής απειλής», ενώ το 28% πίστευε ότι η απόφαση υποκινήθηκε από «πολιτικούς λόγους».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν την απόδοση της ηγεσίας στη διαχείριση του πολέμου. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έλαβε βαθμολογία 7,65 στα 10, ενώ ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Εγιάλ Ζαμίρ έλαβε βαθμολογία 8,31.

Επίσης, αξιολόγησαν την απόδοση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του εσωτερικού μετώπου, με βαθμολογία 6,41 στα 10.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Magar Mohat, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Yitzhak Katz, σε συνεργασία με το StatNet Institute. Το περιθώριο σφάλματος είναι 3,9%.

tovima.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. 1. Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. 2. Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Παλιότερα, εσείς οι αναγνώστες μας, αναγνωρίζατε την προσπάθειά μας και στηρίζατε το έργο μας αγοράζοντας την εφημερίδα από τα περίπτερα. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σας ζητάμε να κάνετε ξανά το ίδιο με μία μικρή μηνιαία συνδρομή. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγγελική έρευνα για την πορεία με παλαιστινιακές σημαίες – Προσήχθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την...

Γάζα: Νεκρά 6 παιδιά που περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν νερό

Δέκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική σήμερα, ενώ...

Μάντζος: Η Λιβύη αμφισβητεί ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

«Πράξη επίσημης επιβεβαίωσης της επίμονης και συντονισμένης τουρκολιβυκής προκλητικότητας...

“Πανηγύρια” στον τουρκικό Τύπο για την καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Με πομπώδεις τίτλους αντιδρά ο τουρκικός Τύπος στην καταγγελία...