Διαμαρτύρονται κατασκηνωτές στη Γαύδο για το ντους με κερματοδείκτη σε παραλίες

Κανένα σχόλιο

Kείμενο διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από συνέλευση κατασκηνωτών Γαύδου, σχετικά με το ζήτηνα που έχει προκύψει φέτος με την εμπορευματοποίηση του μέχρι πρότινος δωρεάν νερού σε συγκεκριμένα σημεία για τους λουόμενους.

Το πλήρες κείμενο της διαμαρτυρίας:

Η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και παρα πολλα χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής “ανάπτυξης”.
Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται

κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.

Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου είναι αντίθετη σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που επιτίθεται την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά.

Διεκδικούμε:

-Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους.

-Μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί.

Συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου.

Μισό ευρώ τα 30 δευτερολέπτα ντους στη Γαύδο λόγω ελλειψης νερού

"Sponsored links"

Υπενθυμίζουμε οτι σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο Δήμος Γαύδου το μπάνιο στις ντουζιέρες που βρισκονται στις παραλίες θα κοστίζει 0.50 ευρώ. Μάλιστα, προς αυτου θα τοποθετηθούν κερματοδείκτες οι οποίες με την είσοδο 0.50 ευρώ θα επιτρεπουν τη χρήση της ντουζιέρας για 30 μόλις δευτερόλεπτα.

Στην εισήγησή της η Δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη είχε πει:

«Είναι γνωστό πως η υπερκατανάλωση του νερού στο νησί μας, ιδιαίτερα κατά την θερινή τουριστική περίοδο, δύναται να δημιουργήσει πρόβλημα στην επάρκεια του αγαθού.

Πέραν τούτου, κατά την περσινή τουριστική περίοδο παρατηρήθηκε το γεγονός ότι στη δημοτικές ντουζιέρες που βρίσκονται σε παραλίες του νησιού, η χρήση του νερού αρκετά συχνά ήταν αλόγιστη και άσκοπη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατηρήθηκε επισκέπτες ακόμα και να πλένουν τα αυτοκίνητά και τα ρούχα τους εκεί, καταναλώνοντας πολύ περισσότερη ποσότητα νερού απ’ αυτήν που χρειαζόταν, χρησιμοποιώντας μάλιστα απορρυπαντικά προκαλώντας ρύπανση στο περιβάλλον.

Σε αρκετά νησιά και περιοχές της χώρας που υπήρχε ίδιο ή ανάλογο πρόβλημα, οι Δήμοι το έλυσαν αντικαθιστώντας τις «παραδοσιακές» δημόσιες ντουζιέρες, με ντουζιέρες με ενσωματωμένο κερματοδέκτη, ενώ τα αποτελέσματα ως προς την ωφελιμότητα αυτής της πρακτικής, ήταν καλά.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου αφενός να μην γίνεται αλόγιστη χρήση νερού, αφετέρου να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης του δικτύου και των υλικών και καθημερινή συλλογή των κερμάτων, προτείνω τη χρήση κερματοδεκτών στις ντουζιέρες στο νησί στις οποίες η χρέωση θα είναι 50 cents για κάθε χρήση ποσότητα νερού 30 δευτερολέπτων.»

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live