18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Διαστάσεις παίρνει το θέμα του ξυλοδαρμού του φοιτητή στο Ρέθυμνο από αστυνομικό

Ημερομηνία:

Μετά την καταγγελία της Πρωτοβουλίας ενάντια στην αστυνομική βία στο Ρέθυμνο σχετικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού φοιτητή από αστυνομικό της Ασφάλειας Ρεθύμνου ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ) πληθαίνουν οι αντιδράσεις και από άλλους φορείς. Μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου εξέδωσαν ανακοινώσεις ενώ τη δικιά του εκδοχή για τα γεγονότα έδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου.

Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία τόσο του φοιτητή όσο και του αστυνομικού που επιτέθηκε στον φοιτητή είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημειώνει τα εξής:

Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου μας έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, από κατοίκους της γειτονιάς του. Το περιστατικό ξεκίνησε από γείτονα αστυνομικό της ασφάλειας, ο οποίος επιτέθηκε στον φοιτητή και τον κακοποίησε βάναυσα, με τη βοήθεια του σκύλου του και πρόθυμων περίοικων, οι οποίοι προφανώς θεώρησαν την αστυνομική ιδιότητα του πρώτου επιτιθέμενου επαρκή νομιμοποίηση λυντσαρίσματος.

Η κακοποίηση συνεχίστηκε στο περιπολικό που έσπευσε να προσάγει τον φοιτητή, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα ότι επρόκειτο για …παρεξήγηση και το θύμα αφέθηκε να αποχωρήσει. Το θύμα μετέβη μόνο του στο νοσοκομείο, ζήτησε ιατροδικαστική έκθεση και, φυσικά, προχώρησε σε μηνύσεις.

Το ΔΣ εκφράζει την στήριξή του στον φοιτητή μας, καθώς και τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση.

Ταυτόχρονα όμως, η ακρότητα του περιστατικού γεννά εύλογη ανησυχία τόσο για τις μεθοδεύσεις αποδοχής και αποσιώπησης της

αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όσο και για τα ανακλαστικά κοινωνικού κανιβαλισμού που υποθάλπονται σε γειτονιές της πόλης μας.

Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και τις πράξεις που τα συνοδεύουν οφείλουμε να αντισταθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά, απαιτώντας παράλληλα από τη δικαιοσύνη, στην οποία κατέφυγε ο φοιτητής, να τα καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Από την πλευρά του η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου σημειώνει τα εξής:

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, στις 12 το μεσημέρι, στα περίχωρα του Ρεθύμνου έλαβε χώρα ένα ακραίο περιστατικό βίας ενάντια στον Β. Γκ., μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Στην προσπάθειά του να θέσει σε κίνηση την μηχανή του σε μικρό παράδρομο, δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση κάτοικου της περιοχής, ο οποίος δυστυχώς φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού. Ο εν λόγω αστυνομικός, με πολιτική περιβολή, αφού κάλεσε τον φοιτητή να κατέβει από την μηχανή του, στη συνέχεια αφαίρεσε τα κλειδιά από την μίζα της μηχανής. Στις εύλογες λεκτικές και μόνο αντιδράσεις του φοιτητή απάντησε με βία, προστάζοντας τον σκύλο του να τον δαγκώσει, ρίχνοντας τον στο οδόστρωμα, γρονθοκοπώντας τον και  σύροντάς τον προς το σπίτι, εκστομίζοντας μάλιστα απειλές ότι στο σπίτι του θα τον βασανίσει.

Συνεργώντας στο σκηνικό της βίας, κάτοικοι της περιοχής συνέδραμαν τον αστυνομικό στην άσκηση βίας στο σώμα του πεσμένου στο δρόμο φοιτητή, ενισχυμένοι από την αστυνομική ιδιότητα του πρώτου αδικοπραγούντα. Με βάναυσο τρόπο αντιμετώπισε τον φοιτητή και το πλήρωμα του αστυνομικού οχήματος κατά τη στιγμή που του φορούσε χειροπέδες για να τον προσάγει στο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Μετά την “ανακάλυψη” του λάθους τους οι αστυνομικοί έσπευσαν να πείσουν το θύμα των απίστευτων αυτών βιαιοτήτων ότι όλα οφείλονται σε κάποια αδιευκρίνιστη παρεξήγηση και επέτρεψαν στον φοιτητή να αποχωρήσει, δίχως να μεριμνήσουν για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης, παρά τα εμφανή τραύματα που έφερε στο κεφάλι και στο σώμα του. Τέσσερις μέρες μετά ο φοιτητής ακόμα παρουσιάζει οξείς πόνους στο σώμα, αίσθημα ζάλης και ιλίγγου ενώ τα τραύματά του, ιδιαιτέρως σοβαρά στον αυχένα, έχουν πιστοποιηθεί από τους ιατρούς του νοσοκομείου και τον ιατροδικαστή.

Όλα τα παραπάνω περιστατικά πλήττουν βάναυσα το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων νόμων και θέτουν υπό αίρεση την ύπαρξη του κράτους δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου απερίφραστα και σε κάθε τόνο καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και μεθοδεύσεις και καλεί την ελληνική  δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα το εν λόγω περιστατικό και τις ευθύνες που φέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό. Είναι αδιανόητο για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, οι κατάφωρα άδικες πράξεις και συμπεριφορές αξιωματούχων του κράτους να αντιμετωπίζονται ως συνήθη μικρο-περιστατικά της καθημερινότητας.

"google ad"

Στο συγκεκριμένο περιστατικό έχει παραβιαστεί ένας θεμελιώδης κανόνας της Δημοκρατίας που ρητά υπογραμμίζει την ισότητα των πολιτών προς τους αξιωματούχους του κράτους και την ισονομία τους έναντι των νόμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου δηλώνει κατηγορηματικά ότι τέτοιες πράξεις αυθαιρεσίας (ελπίζουμε μεμονωμένες και ατομικές) δεν απολαμβάνουν την παραμικρή πολιτική νομιμοποίηση, καθώς οδηγούν σε φαινόμενα ανομίας και παρανομίας από εκείνους που κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να τηρούν τους νόμους με ευλάβεια και δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον φοιτητή που υπέστη τούτη την απαράδεκτη βία και καλεί τους κατοίκους της πόλης να διεκδικήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Ο δρόμος αντίστασης στην αυθαίρετη βία δεν μπορεί να είναι η στοχοποίηση οιουδήποτε μέσω συνθημάτων. Καλούμε τους θεσμούς της δικαιοσύνης να δράσουν άμεσα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου αναφέρει ότι:

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την προσπάθεια μιας οργανωμένης μειοψηφίας, η οποία τιτλοφορείται «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ», να αρθρώσει ένα ψευδή καταγγελτικό λόγο σε βάρος της τοπικής Αστυνομίας και κοινωνίας, μιλώντας για «γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί», με αφορμή περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Ρέθυμνο. Το περιστατικό συνέβη μεταξύ αστυνομικού μάχιμης νευραλγικής Υπηρεσίας, που δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας του τόπου και ενός φοιτητή.

Ο αστυνομικός ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας αντιλήφθηκε, σε αδιέξοδο ιδιωτικό δρόμο που οδηγεί στην οικία του, το νεαρό φοιτητή, ο οποίος για άγνωστο λόγο προέβαινε στην παρακολούθηση, επαλειμμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα μέλη της οικογένειάς του. Στη συνέχεια κλήθηκε η αστυνομία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι δύο σε Αστυνομική Υπηρεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δε μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που εκφεύγει από το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας και αφορά τον χώρο της δικαιοσύνης καθώς και οι δυο πλευρές έχουν προσφύγει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργείται προανάκριση, η οποία ως γνωστό, σύμφωνα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διέπεται από την αρχή της μυστικότητας και ως εκ τούτου όποιος προβαίνει σε δημοσιοποίηση στοιχείων – προσώπων που εμπεριέχονται σε αυτήν διώκεται αυτεπαγγέλτως ποινικά. Παράλληλα με την ποινική διαδικασία, διενεργείται και Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την διαδικασία κοινωνικού εκφοβισμού που επιχειρείται από μια οργανωμένη μειοψηφία σε βάρος του εν λόγω αστυνομικού. Μέσω της εκτεταμένης και κατευθυνόμενης από ΓΝΩΣΤΑ άτομα αναγραφής συνθημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και διανομής φυλλαδίων, τα οποία τον ονοματίζουν και τον ταυτοποιούν προσωπικά με απώτερο σκοπό αφενός την στοχοποίησή του από επίδοξους «αλληλέγγυους», αφετέρου την καλλιέργεια κλίματος ενόψει της εν εξελίξει ποινικής και πειθαρχικής διαχείρισης της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία του Ρεθύμνου ότι σεβόμαστε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών και θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του οποιουδήποτε.

Σεβόμαστε εξίσου τη συλλογική διαμαρτυρία του οποιουδήποτε κοινωνικού ή πολιτικού υποκειμένου στο βαθμό όμως που δεν καταστρατηγεί κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

Καλούμε την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία και όλους τους φορείς να πάρουν δημόσια θέση και να απομονώσουν οποιαδήποτε μειοψηφία που επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και κοινωνικού ρατσισμού στην πόλη, για τον έλληνα αστυνομικό, ο οποίος μοχθεί καθημερινά για την διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών.

Με πληροφορίες από candianews.gr, cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ