13.8 C
Chania
Tuesday, December 5, 2023

Διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Γιώργο Γαρίνη του Πανεπιστημίου Κρήτης με το ERC Consolidator Grant

Ημερομηνία:

Ο Γιώργος Γαρίνης, Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), βραβεύθηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητών (Consolidator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο “Διερευνώντας τη λειτουργία του επιδιορθωτικού μηχανισμού εκτομής νουκλεοτιδίων στα θηλαστικά – DeFiNER”.

Οι επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται αποκλειστικά σε διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές σε οποιοδήποτε τομέα της επιστήμης με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοποριακών ερευνητικών προγραμμάτων.

Κάθε επιλεγμένη πρόταση δύναται να χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό των 2.7 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρονική διάρκεια μέχρι και 5 έτη.

Το πρόγραμμα αυτό, υποστηρίζει αποκλειστικά την έρευνα αιχμής, στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου χρηματοδότηση ακόμη και για τα διεθνή δεδομένα, η οποία χορηγείται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου μας επικεντρώνεται στη διαλεύκανση του ρόλου των γενετικών βλαβών στην διαδικασία της γήρανσης και της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους τα κύτταρα εντοπίζουν έγκαιρα και επιδιορθώνουν αποτελεσματικά τις γενετικές βλάβες” και συνεχίζει λέγοντας ο καθ. Γιώργος Γαρίνης :

“Για τη σχετική έρευνα έχουμε δημιουργήσει στο εργαστήριο γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που φέρουν τις ίδιες μεταλλαγές σε γονίδια με εκείνες που απαντούν στους ανθρώπους και εφαρμόζουμε μια σειρά από μεθόδους μοριακής βιολογίας και γενετικής» εξήγησε ο Γιώργος Γαρίνης.

“Ενώ γνωρίζουμε αρκετά για τη σχέση των γενετικών βλαβών με διάφορες ασθένειες, γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τους ίδιους τους μηχανισμούς που επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA. Πως ενεργοποιούνται; Πως συνδέονται με μία διαρκώς αυξανόμενη σειρά ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι λιποδυστροφίες, ποικίλες ορμονικές διαταραχές και η χρόνια φλεγμονή; Είναι μερικά από τα νέα ερωτήματα που θέτει η έρευνα μας» εξήγησε ο Γιώργος Γαρίνης.

GeorgeGarinis

“Οι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος DeFiNER είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν τη χρήση μιας μοναδικής πλατφόρμας γενετικά τροποποιημένων ποντικών που πρόσφατα δημιουργήθηκε στο εργαστήριο μας. Τα συγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια θα μας επιτρέψουν τη συστηματική μελέτη των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών σε πραγματικό χρόνο” δήλωσε ο Καθ. Γιώργος Γαρίνης.

“Επειδή οι βασικοί μηχανισμοί που διέπουν την επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών είναι εξαιρετικά όμοιοι ανάμεσα στο ποντικό και στον άνθρωπο, είναι αναμενόμενο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν ειδικό ενδιαφέρον για μια σειρά νοσημάτων στον άνθρωπο και θα διαφωτίσουν καθοριστικά τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση και τις σύνοδες παθολογικές καταστάσεις” συμπλήρωσε τέλος ο καθ. Γιώργος Γαρίνης.

Ο Γιώργος Γαρίνης σπούδασε Βιολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Eőtvos Lorand της Βουδαπέστης και στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταδιδακτορικές σπουδές στην Erasmus Medical Center στο Ρότερνταμ, Ολλανδία. Εκεί εκπαιδεύτηκε στους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς των θηλαστικών και τη βιολογία του ποντικού. Το 2007 εξελέγη ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ , όπου από το 2008 ηγείται της ομάδας Γενετικής Αστάθειας Θηλαστικών του Ινστιτούτου. Το 2011 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και τρία χρόνια αργότερα Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

GroupPhoto1

 

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία καθώς και αρκετά εκλαϊκευμένα επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και υποστηρίζεται οικονομικά με χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από διεθνείς οργανισμούς και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

"google ad"

Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, ο Γιώργος Γαρίνης έχει βραβευτεί με το “EMBO Young Investigator award” από το European Molecular Biology Organization (EMBO).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και την ομάδα του Γιώργου Γαρίνη δείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου στη διεύθυνση:

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ: imbb.forth.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Αμερικανοί ναύτες χτύπησαν με μπουνιές και χαστούκια 15χρονες Χανιώτισσες

Για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι του Αμερικάνικου στρατού...

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αναβίωσε στο δικαστήριο η φρικτή υπόθεση του 2022

Άρχισε το πρωί της Δευτέρας (04/12) η εκδίκαση στο Μικτό...

ΚΚΕ: Το μόνο νέο στα πολύχρωμα τιμολόγια είναι η δυνατότητα να επιλέγουμε το χρώμα αφαίμαξης

«Την “ξύλινη γλώσσα” που επιστράτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί...