Διανύουμε καλοκαιρινές μέρες στην καρδιά του φθινοπώρου, κυκλοφορούμε με καλοκαιρινά ρούχα και παλεύουμε με τα κουνούπια. Είναι πρωτοφανείς οι θερμοκρασίες αυτές; Και κατά πόσο εξαφανίζονται οριστικά οι ενδιάμεσες εποχές, φθινόπωρο και άνοιξη;

Σε λίγες μέρες οι επιστήμονες θα έχουν επίσημα στοιχεία για το αν ο φετινός Οκτώβρης ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων πολλών χρόνων. «Γνωρίζουμε πως σε πολλές περιοχές της χώρας, ήταν 4-5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά και πως κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν αυτές οι θερμοκρασίες και στις πρώτες μέρες του Νοέμβρη» λέει στο tvxs o Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και διδάκτορας Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου PARIS-VI (Γαλλία), ο οποίος επιφυλάσσεται να απαντήσει σε λίγες ημέρες σε σχέση με το αν είμαστε μπροστά σε θερμοκρασίες – ρεκόρ. Ο καθηγητής επισημαίνει πως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατές ωστόσο επιμένει πως δεν έχουμε ακόμα δείγματα έναρξης της ερημοποίησης της Μεσογείου στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων έχουμε πολλές θερμές μάζες που παραμένουν. Λόγω εποχής, η διάρκεια της μέρας είναι μικρότερη άρα δεν φτάνουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα κι έχουμε επίσης ομίχλες και περιορισμένη ορατότητα. Αυτό που ξεχωρίζει φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές είναι η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών».

Θα πρέπει να συνηθίσουμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης ή να αντιδράσουμε πιο ηχηρά;

Είναι προφανώς αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης αυτό που ζούμε και φυσικά πρέπει να αντιδράμε. Όλοι οι μήνες σε όλο τον κόσμο είναι πιο θερμοί από το κανονικό. Έχουμε ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται με λίγες εξαιρέσεις.

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν πολύ ζεστός. Φάνηκε στην έλλειψη βροχοπτώσεων που είχε συνέπειες στην παραγωγή. Μπορεί να χαιρόμαστε που πάμε για μπάνιο ακόμα, αλλά δημιουργούν προβλήματα αυτές αλλαγές και στα αγροτικά θέματα και σε άλλα όπως είναι τα κουνούπια.

Ποιες από τις συνέπειες της κλιματικές κρίσης είναι οι πιο επιβλαβείς για την ανθρωπότητα;

Καταρχήν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι παροδική κατάσταση. Θα υπάρχουν και μήνες που θα έχουμε κρύο, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε ένα πιο ζεστό κλίμα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανθρώπινη υγεία. Θα έχουμε καύσωνες, έλλειψη βροχοπτώσεων ή έντονες βροχοπτώσεις.

Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι καύσωνες που τα καλοκαίρια προκαλούν πολλούς θανάτους παγκοσμίως. Φέτος επίσης είχαμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Ο καύσωνας του καλοκαιριού σκότωσε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι οι πλημμύρες αλλά από την άλλη οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστια οικονομική καταστροφή.

Το κλίμα της Ελλάδας γίνεται τροπικό;

Όχι ακριβώς. Στα τροπικά κλίματα δεν πάνε πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά οι θερμοκρασίες. Η Ευρώπη και η μεσόγειος έχουν ιδιαιτερότητες. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε πως θα έχουμε κλίμα τροπικό όπως έχουν άλλες χώρες. Πάμε όμως σε ένα κλίμα θερμό, με λίγα χιόνια, κάποιες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες.

Πολλοί επιστήμονες διαπιστώνουν πως η επερχόμενη ερημοποίηση της Μεσογείου επιταχύνεται. Συμφωνείτε;

Είμαι λίγο διστακτικός στο να απαντήσω θετικά, γιατί δεν έχουμε σημαντική μείωση βροχοπτώσεων, βρέχει ακόμα αρκετά στην Ελλάδα. Είναι ένας ορατός κίνδυνος για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει στη χώρα. Η Κρήτη για παράδειγμα έχει πολλές βροχές από την άλλη έχεις και μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Σε κάποιες περιοχές θα έχεις πρόβλημα νερού αν δεν βρέξει τώρα σε κάποιες άλλες όχι. Άρα συμπερασματικά, θα έλεγα ότι είναι ένας κίνδυνος για το μέλλον αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

tvxs.gr

"google ad"