23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διπλασιάστηκαν σε 2 μήνες οι τιμές ρεύματος!

Ημερομηνία:

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψαν σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ, ακολουθώντας το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι προφανές ότι η ενεργειακή κρίση βαθαίνει και απειλεί να βυθίσει σε ύφεση την Ευρώπη.

Στη Γερμανία το βασικό συμβόλαιο ενός έτους (που λειτουργεί ως συμβόλαιο αναφοράς για όλη την ήπειρο) ενισχύθηκε σήμερα έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι έξι φορές υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, έχοντας διπλασιαστεί μόνο το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg. Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έχει επίσης δει την τιμή του να υπερδιπλάσιαζεται από τον Ιούνιο. Σήμερα η τιμή του ανήλθε έως και τα 230 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη με την τιμή στα 220,11 ευρώ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο έκανε επίσης άλμα 6,8%.

Η εκρηκτική άνοδος οφείλεται στους φόβους ότι η Ευρώπη δεν θα προλάβει να παράξει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει ενός βαρύ χειμώνα, κατά τον οποίο δεν αποκλείεται η Ρωσία να θελήσει να κόψει τελείως τις ροές. Ήδη οι ροές από τον Nord Stream έχουν πέσει στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού, με τη Μόσχα να επικαλείται προβλήματα συντήρησης της τουρμπίνας. Η ζήτηση αυτό το διάστημα είναι υψηλή λόγω της χρήσης των κλιματιστικών, αλλά και τον χειμώνα προβλέπεται να αυξηθεί σε ακόμη περισσότερο, καθώς θα μπαίνουν στην πρίζα οι θερμαντικές συσκευές.

Δεν είναι όμως μόνο οι λογαριασμοί ρεύματος που φουσκώνουν και δημιουργούν ένα βουνό απλήρωτων οφειλών. Οι υψηλές τιμές ενέργειας σημαίνουν υψηλότερο κόστος ζωής για τα νοικοκυριά και εντεινόμενη πίεση για τις κυβερνήσεις, που προσπαθούν να λάβουν σειρά μέτρων ελάφρυνσης, αποφεύγοντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...