16.8 C
Chania
Wednesday, November 29, 2023

Δράση καθαρισμού στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Ημερομηνία:

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη πραγματοποίησε Δράση Καθαρισμού στο “απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικής αισθητικής” Φαράγγι του Κουρταλιώτη, που έτυχε ευρείας αποδοχής και συμμετοχής από άτομα κάθε ηλικίας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“45 εθελοντές έδωσαν το παρών και αποφάσισαν να μη μείνουν θεατές στο έργο της τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής, που όπως γράφουν οι αρμόδιοι του δήμου «ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο βιώσιμης Ανάπτυξης».

Τα μέλη της Κ.Π.Π.Κ, αφού στάθμευσαν στο νέο πάρκινγκ, εφοδιασμένα με σακούλες και γάντια, κατευθύνθηκαν προς την Κύρια είσοδο του Φαραγγιού από τον κεντρικό, πλέον πολυσύχναστο κι επικίνδυνο για τους πεζούς δρόμο, τον ίδιο που χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

64 σακούλες γέμισαν με μπάζα, πλαστικά και άλλα σκουπίδια, που βρέθηκαν άλλοτε στοιβαγμένα με τάξη και άλλοτε στριμωγμένα ανάμεσα στα βράχια και τα ξύλα στις παρειές του ποταμού. Σύμμαχοι και συνεργάτες της Φύσης, σε αυτήν την δράση είδαμε πώς η “ήπια ανάπτυξη” και η ανθρωπογενής δραστηριότητα εντός του φαραγγιού έχει βαριά και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ενώ η επισκεψιμότητα στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, στις Πηγές και στο Φοινικόδασος προωθείται ανελλιπώς, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει καθυστερήσει να βρει ανάδοχο για τις περιβαλλοντικές μελέτες που οφείλουν να διεξαχθούν (Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας κ.α.) στα πλαίσια της “διαχείρισης” και υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μοιάζει περισσότερο με εποχικό επιχειρηματία παρά με υπεύθυνη αρχή που, όπως διατείνεται, πασχίζει για την περιβαλλοντική προστασία και την διατήρηση του φυσικού πλούτου.

Με την συγκεκριμένη Δράση θελήσαμε να καταδείξουμε την σοβαρότητα του προβλήματος και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τις αρμόδιες αρχές ως προς τη συσσώρευση των σκουπιδιών στο Μέγα Ποταμό και κατ’ επέκταση την εκβολή τους στη θάλασσα κατά την περίοδο των βροχών. Η αρμοδιότητα της συλλογής κ αποκομιδής των σκουπιδιών βαραίνει τη δημοτική αρχή, που καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί αν το «κύριο μέλημα της είναι η προστασία του οικοσυστήματος, ώστε να διατηρηθεί στην τρέχουσα κατάσταση», την ενημερώνουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ήδη ανησυχητική!

Δε θέλουμε άλλη τουριστική ή ‘αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη’ που καταλήγει σε ασύνετη χρήση των φυσικών τοπίων και πόρων. Θέλουμε προστασία από την ήδη τεράστια προβολή και εκμετάλλευση αυτού του οικοσυστήματος, προτού υπάρξουν περαιτέρω και μη αναστρέψιμες  βλάβες. Όπως και στην περίπτωση του Παλίγκρεμνου, ο Δήμος οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υπερασπιστεί και να προστατεύσει ένα τέτοιο μοναδικό μνημείο της Φύσης.

Και εμείς σαν Κ.Π.Π.Κ απαντάμε με τα ίδια λόγια“ είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική ή άλλη δραστηριότητα που υποβαθμίζει την  περιοχή.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ