Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων στις 7 Μαΐου 2025, με τις αποφάσεις της να αποτελούν ένα ηχηρό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις. Οι εκπαιδευτικοί, μέσα από αναλυτική αποτίμηση της κατάστασης, κάνουν λόγο για μια «ιστορική καμπή» γεμάτη κρίσεις, κοινωνική υποβάθμιση, και πολεμικές συγκρούσεις που απειλούν την ειρήνη και την αξιοπρέπεια των λαών.
Στο ψήφισμα καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών για μία παγκόσμια σύρραξη με «οικονομικό προσωπείο». Παράλληλα, επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πολιτικές «οικονομίας πολέμου» ύψους 800 δισ. ευρώ, με ρήτρες που απαιτούν τη μείωση του κοινωνικού κράτους κατά 50%.
Στο εσωτερικό, η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως υποστηρίζει, συντελείται εις βάρος των εργαζομένων, την ώρα που οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 25% και το κόστος ζωής έχει καταστεί δυσβάσταχτο.
Στο στόχαστρο η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου γίνεται λόγος για «πλήρη επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου». Η Γενική Συνέλευση καταγγέλλει διώξεις, πειθαρχικά, αξιολογήσεις με τιμωρητικό χαρακτήρα, συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, αλλά και εισβολή ιδιωτικών φορέων (Ωνάσειο, ιδιωτικά ΑΕΙ, Διεθνές Απολυτήριο).
Καταγγέλλεται επίσης ότι η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού και απαξίωσης των εκπαιδευτικών, με στόχο την υπονόμευση του λειτουργήματός τους. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι παραμένουν σταθερά ενάντια σε κάθε απόπειρα κατηγοριοποίησης σχολείων και υπονόμευσης εργασιακών δικαιωμάτων.
Το έγκλημα στα Τέμπη και η κοινωνική οργή
Η ανακοίνωση αναφέρεται και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «έγκλημα με κρατική ευθύνη» και καταγγέλλεται η προσπάθεια συγκάλυψης. Η οργή για το δυστύχημα, όπως σημειώνεται, αποτέλεσε καταλύτη για τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων – Πανεκπαιδευτική απεργία στις 15 Μαΐου
Η ΕΛΜΕ Χανίων προτείνει:
-
Διοργάνωση νέων Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας.
-
Πανεκπαιδευτική απεργία και κινητοποίηση στις 15 Μαΐου.
-
Νέα συνέλευση προέδρων στις 24 Μαΐου για καθορισμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων, με ορίζοντα τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Διεκδικήσεις
Η Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων κατέθεσε πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει:
-
Τιμωρία των ενόχων για τα Τέμπη και αποκάλυψη όλων των υπευθύνων.
-
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς – καθαρός κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ.
-
Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού.
-
Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (Χατζηδάκη – Γεωργιάδη).
-
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς 20.000 εκπαιδευτικών με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία.
-
Κατάργηση της ατομικής αξιολόγησης και όλων των σχετικών νόμων.
-
Αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και κατάργηση της διετίας δοκιμασίας.
-
Καμία ιδιωτικοποίηση σχολείων – όχι σε Ωνάσειο, ΔΑ, IB, ακαδημίες.
-
Παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό και συγκοινωνίες να παραμείνουν δημόσια αγαθά.
-
Επιστροφή του σιδηροδρόμου στο Δημόσιο.
-
Ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου και των πολιτικών λιτότητας.
Διεθνείς θέσεις και αντιπολεμικό μήνυμα
Η ΕΛΜΕ Χανίων ζητά:
-
Να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία στην Παλαιστίνη.
-
Να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
-
Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
-
Καμία εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις.
«Αγωνιζόμαστε για ψωμί, δουλειά, παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία και δημόσια αγαθά», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, καλώντας σε ανυποχώρητους αγώνες, με στόχο την ανατροπή κάθε πολιτικής που υπονομεύει τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ελπίδα, τονίζουν, βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, «μέσα από απεργίες, εξεγέρσεις και συλλογικούς αγώνες».