29.4 C
Chania
Friday, July 11, 2025

Δύο εικόνες, μία αλήθεια: Τουρίστες, φρεγάτες και νεκροί μετανάστες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Εικόνα πρώτη: Τουρίστες περπατούν σε μια παρθένα παραλία της Γαύδου και βρίσκουν το πτώμα ενός μετανάστη σε αποσύνθεση. Η αντίθεση είναι αδυσώπητη: άνθρωποι που ταξιδεύουν για ξεκούραση συναντούν εκείνους που ταξιδεύουν για την επιβίωση. Οι μεν ξεκίνησαν για τις διακοπές τους, ο δε για μια νέα ζωή. Οι πρώτοι καταλήγουν σε μια ειδυλλιακή παραλία. Ο δεύτερος, στον θάνατο. Η ίδια παραλία, για κάποιους τόπος διακοπών, για άλλους καταφύγιο απελπισίας και τελικά τάφος.

Η Κρήτη αυτές τις ημέρες γεμίζει τουρίστες, όπως γεμίζει και με μετανάστες. Όμως οι μοίρες τους απέχουν έτη φωτός.

Εικόνα δεύτερη: Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Κρήτη. Δύο πολεμικές φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες, αναλαμβάνουν αποστολές αποτροπής νότια του νησιού. Στόχος τους: να εμποδίσουν τα σαπιοκάραβα με μετανάστες να προσεγγίσουν τις ακτές. Εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν για να «αντιμετωπιστεί» αυτό που ουσιαστικά είναι η ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Αλλά η ανάγκη δεν καταστέλλεται με όπλα. Απλώς μετατίθεται. Όσοι χρειάζονται να φύγουν θα αναζητήσουν άλλες, συχνά πιο επικίνδυνες διαδρομές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διακινητές θα αυξήσουν τα κέρδη τους και οι ανθρώπινες απώλειες θα πολλαπλασιαστούν.

Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της μετανάστευσης, καμία πολεμική αποτροπή δεν θα δώσει λύση. Και οι αιτίες είναι γνωστές: πόλεμοι, φτώχεια, αποσταθεροποίηση – φαινόμενα που συχνά έχουν τη ρίζα τους σε επεμβάσεις της Δύσης. Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Ουκρανία – όλα παραδείγματα όπου το γεωπολιτικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων, Δύσης και Ρωσίας, έσπειρε τον όλεθρο.

Και όσο δεν αντιμετωπίζονται οι παγκόσμιες οικονομικές ανισότητες και η φτώχεια, το μεταναστευτικό ρεύμα δεν θα σταματήσει. Πόσοι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες δεν μετανάστευσαν τα τελευταία 15 χρόνια; Πόσοι ακόμα θα φύγουν από την «Ελλάδα 2.0» του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Οι λύσεις υπάρχουν. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση. Η βούληση να συγκρουστεί κανείς με τα αίτια της φυγής.

Κάποιοι βρίσκουν έναν νέο τόπο για να ζήσουν. Άλλοι, ιδιαίτερα αν είναι από την Αφρική, στην αναζήτησή τους τελικώς βρίσκουν μόνο τον θάνατο: στον βυθό της Μεσογείου ή – τόσο ειρωνικά – κείτονται ως άψυχα σώματα σε κάποια ειδυλιακή τουριστική ακτή.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δώσε πάσα στη ζωή»: Οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ στέλνουν μήνυμα νίκης ενάντια στις εξαρτήσεις

Το παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-ΑΡΙΑΔΝΗ, με ανακοίνωσή...

Πακιστάν: Πατέρας σκότωσε την 16χρονη κόρη του επειδή αρνήθηκε να διαγράψει τον λογαριασμό της στο TikTok

Η αστυνομία του Πακιστάν δήλωσε σήμερα, ότι ένας πατέρας πυροβόλησε και σκότωσε...