19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Είμαστε πνιγμένοι μπλιο και πρέπει να αντισταθούμε”: Στην Τράπεζα Πειραιώς οι αγρότες των Χανίων για τα κόκκινα δάνεια

Ημερομηνία:

Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στα Χανιά. Σήμερα, σε νέα τους κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιάς στην οδό Τζανακάκη όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό ζητώντας καμία κατάσχεση κόκκινων δανείων μέχρι 300.000 ευρώ, κούρεμα δανείων 200.000 ευρώ κατά 30% και ακατάσχετο λογαριασμό για όλους τους αγρότες 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγρότες βρίσκονται στην 11η ημέρα των κινητοποιήσεών τους ενώ τη στήριξη στον αγώνα τους στα Χανιά έχουν δώσει με αποφάσεις και ψηφίσματα πολλοί δήμοι των Χανίων, Ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά και φοιτητικοί συλλόγοι.

Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Πατεράκη, Γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων για τους λόγους της σημερινής κινητοποίησης:

DSCF0171
Γιώργος Πατεράκης, Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

“Βρισκόμαστε εδώ σήμερο 11η μέρα των κινητοποιήσεων και των μπλόκων, στην Τράπεζα Πειραιώς. Μεταξύ των αιτημάτων που υπάρχουν στο υπόμνημά μας είναι και καμία κατάσχεση κόκκινων δανείων μέχρι 300.000 ευρώ, κούρεμα δανείων 200.000 ευρώ κατά 30% και ακατάσχετο λογαριασμό για όλους τους αγρότες 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί. Αυτά είναι τα μίνιμουμ που αφορούν τις τράπεζες και για την επιβίωσή μας που έχει σχέση με το τραπεζικό κομμάτι. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε τα αιτήματά μας, είναι αιτήματα επιβίωσης, δε μπορούμε να κάνουμε πίσω απ’ αυτά, δυναμικά και με μεγάλο ενθουσιασμό και με μεγάλη δύναμη και συνεχώς αυξανόμενη στους αγώνες μας και στο τέλος πιστεύουμε ότι κάτι θα καταφέρουμε, κάτι θα κερδίσουμε, που είχε αποτέλεσμα ο αγώνας μας. Είχε αποτέλεσμα, κερδίσαμε το αφορολόγητο, κερδίσαμε ορισμένες ρυθμίσεις που απάλυναν λίγο τη ζωή μας. Αυτά βέβαια δε μας φτάνουν, επανερχόμαστε και διεκδικούμε όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουμε και να επιβιώσουμε. Θα παραμείνουμε στα μπλόκα, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, μετά απ’ αυτό θα συνεδριάσουν όλα τα μπλόκα στη Νίκαια για να δώσουμε και πιο συγκεκριμένη μορφή στον αγώνα μας”.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσουγιαννόπουλος, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, είπε για τη στήριξη των φοιτητών:

DSCF0184
Κωνσταντίνος Κουτσουγιαννόπουλος, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

“Οι φοιτητές έχουμε πάρει απόφαση στήριξης του αγώνα των αγροτών. Πηγαίνουμε και στα μπλόκα, τους στηρίζουμε και έμπρακτα. Είναι δίκαια τα αιτήματά τους. Πιστεύουμε ότι η λύση για όλα τα προβλήματα, για όλη την πολιτική που κάνει χειρότερη τη ζωή μας, είναι να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία οι αγρότες, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι άνεργοι, να δώσουμε μαχητική απάντηση και στη σημερινή κυβέρνηση και στην αυριανή, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ.”

Ο Σήφης Σταυριανουδάκης, κτηνοτρόφος, είπε ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά αγώνας αφού “μας έχουν βάλει τη θηλειά στο λαιμό”:

DSCF0161
Σήφης Σταυριανουδάκης, κτηνοτρόφος

“Εδώ αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας. Κάθε χρόνο γίνεται αυτό αλλά φέτος έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Και κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Δουλεύουμε γι’ αυτούς, για τις τράπεζες και για ζωοτροφές και για μας δε μένει στο τέλος τίποτα και γι’ αυτό δεν αγωνιζόμαστε. Έχουμε και εμείς ανάγκες, έχουμε και εμείς απαιτήσεις από τη ζωή. Το λοιπόν, πρέπει να αγωνιστούμε. Προς στιγμής αγωνιζόμαστε με αυτό τον τρόπο, αργότερα έχει ο θεός. Η κινητοποίηση και σήμερα είναι συμβολική για να δείξουμε τα προβλήματά μας, για να δει ο κόσμος. Είναι χρόνια τα προβλήματα, δεν είναι καινούργια. Είναι το φορολογικό, είναι το ασφαλιστικό, είναι η αύξηση της παραγωγής – κάθε χρόνο και παραπάνω – η μείωση στις τιμές που πουλούμε, αυτό είναι το ζητούμενο. Μας έχουν βάλει τη θηλειά στο λαιμό. Είμαστε πνιγμένοι μπλιο και πρέπει να αντισταθούμε. Αλλιώς, θα παραδοθούμε άνευ όρων. Είμαστε μια μερίδα λαού που έχουμε μάθε να μην έχουμε σκυμμένη την κεφαλή μας. Είμαστ’ απ’ αυτούς. Ακόμη. Αντιστεκόμαστε. Στο σάπιο σύστημα που μας διευθύνει και μας κυβερνά τόσα χρόνια. Τίποτ’ άλλο.”

Ο Παναγιώτης Κουτουλάκης, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κισσάμου απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

DSCF0177
Παναγιώτης Κουτουλάκης, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κισσάμου

“Κύριε Τσίπρα, επεράσανε κι άλλοι απ’ αυτό τον τόπο και τα ίδια μας κάμανε. Κι όπως κι εσύ ήρθες τώρα και μας τα έχεις φέρει άνω κάτω όλα. Άλλα έλεγες, άλλα έκανες. Ο κόσμος δεν αντέχει πλέον. Και γι’ αυτό είναι στους δρόμους κι έπρεπε να σκεφθείς όταν εμιλούσες, προτού έρθεις στην εξουσία, τι έπρεπε να παραδόσεις στον ελληνικό λαό. Αυτά τα πράγματα δεν τα περίμενε ο ελληνικός λαός. Ήλεγες πολλά ψέμματα. Και το ξέρουνε και σε έχουν παραμερίσει. Ο ελληνικός λαός τώρα ψάχνει γι’ άλλους. Θε να έρθει ο κ. Μητσοτάκης; Αναρωτιόμαστε, που θα βρει αυτά τα λεφτά για να σώσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό; Να ‘ρθει να μας επεί στην τηλεόραση που είναι το ταμείο που έχει λεφτά να δώσει στον ελληνικό λαό και να κόψει τα ΕΝΦΙΑ, όπως έλεγε και ο κ. Τσίπρας. Να μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό γιατί έχει πολλά περάσει. Τα ψέμματα τελειώσανε. Και να βάλετε μυαλό”.

Tι ζητάνε οι αγροτοκτηνοτρόφοι:

DSCF0155

  • Φορολογία: Άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
  • Ασφάλιση-Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση-Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες, συντάξεις αξιοπρέπειας.
  • Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.

DSCF0188

  • Τιμές: Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων-βιομηχάνων.
  • Επιδοτήσεις-ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις από όσους δε θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.

DSCF0185

"google ad"

  • Κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων και «κούρεμα» κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Άλλες διεκδικήσεις

DSCF0179

  • Κατάργηση του φόρου σε κρασί και ρακή.
  • Αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από κακοκαιρία, ειδικά από τον πρόσφατο χιονιά που χτύπησε τη μικρομεσαία αγροτικά της Κρήτης, και ασθένειες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, ενώ τον χρυσοπληρώνουμε, αρνείται να αποζημιώσει, τις συνέπειες του εμπάργκο στη Ρωσία.
  • Άμεση καταγραφή ζημιών σε κηπευτικά προϊόντα μικρομεσαίων καλλιεργητών, λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100%, για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις, αφού η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

DSCF0160

  • Ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
  • Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί η περικοπή 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...