9.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

“Είστε έτοιμοι για την επανάσταση. Εκμεταλλευτείτε το…”

Ημερομηνία:

“Είστε όλοι μία γροθιά. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό”. Η Σουηδέζα δημοσιογράφος Κάισα Έκις Έκμαν μιλά στο NEWS 247 και παραδέχεται ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Διαβάστε όσα είδε και άκουσε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2011 και αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας

“Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Μας αφορά όλους. Δεν επωφελείται κανείς, εάν από έναν εργαζόμενο κόψεις το μισθό του. Κανείς. Είναι καιρός να ξεσηκωθούμε… Ο ένας για τον άλλο“.

Με αυτά τα λόγια, η 31χρονη δημοσιογράφος Κάισα Έκις Έκμαν της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter που επισκέφτηκε τη χώρα μας στα μέσα Αυγούστου συνοψίζει την προσωπική της γνώμη για την ελληνική κρίση χρέους η οποία, όπως παραδέχεται “είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και στην υπόλοιπη ευρωζώνη”.

Το άρθρο με τίτλο “Το ευρω-κοστούμι δεν ταιριάζει σε όλους” που συνέταξε αμέσως μετά την επιστροφή της στη Στοκχόλμη δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου στη σουηδική εφημερίδα  Dagens Nyheter και το NEWS 247 αναπαρήγαγε την είδηση στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο του NEWS 247 με τίτλο “Ήρθε, είδε και έγραψε πώς είναι να είσαι πραγματικά Έλληνας” διάβασαν περισσότεροι από 94.000 αναγνώστες, σχολιάζοντάς το θετικά, ενώ εξίσου μεγάλη ήταν και η απήχηση που βρήκε στα social media.

Το ταξίδι στην Ελλάδα άλλαξε τη γνώμη της

“Όταν γίναμε μέλη της Ε.Ε. αποκαλούσαμε ο ένας τον άλλο… φίλο. Τί μεσολάβησε και ξαφνικά γίναμε όλοι ‘γουρούνια’ (PIIGS);”, αναρωτήθηκε η 31χρονη συντάκτρια πολιτικών και οικονομικών άρθρων από τη Σουηδία. “Γιατί έχουν όλοι πέσει πάνω από την Ελλάδα και προσπαθούν να την κατασπαράξουν;…”

Ίσως το ταξίδι να μην είχε συγκεκριμένο προορισμό. Στο μυαλό της όμως υπήρχε ένας και μοναδικός στόχος. Να συντάξει ένα πλήρες άρθρο, στο οποίο θα καταδείκνυε με εναργέστατα παραδείγματα τις ακριβείς αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο. Η αιτία ήταν αρκετή. Έλειπε η αφορμή.

Μία από τις καλύτερες φίλες της με καταγωγή από την Κέρκυρα που ζει και εργάζεται στην Στοκχόλμη, δεν άργησε να τής την προσφέρει απλόχερα. “Πρέπει να πας στην Ελλάδα, να δεις και μόνη σου τί πραγματικά συμβαίνει. Πρέπει να πάψει να κατευθύνεται η κοινή γνώμη”, της είπε από το τηλέφωνο και η επικοινωνία από την άλλη άκρη της γραμμής διεκόπη απότομα. Η σπίθα άναψε και η επιθυμία για το ταξίδι στον ευρωπαϊκό Νότο, έγινε πραγματικότητα εντός ολίγων ημερών.

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ΝΕWS 247, η Κάισα Έκις παραδέχεται ότι τα δημοσιεύματα για την ελληνική κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη πληθαίνουν δραματικά. “Σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα για τους Έλληνες φορολογούμενους”, είναι ο συνήθης τίτλος που φιγουράρει στα περισσότερα σουηδικά πρωτοσέλιδα.

“Πώς θα νιώθατε εάν η εθνική σας κληρονομιά ξεπουλιόταν κυριολεκτικά για να πλουτίσουν ξένες τράπεζες; Πώς θα νιώθατε εάν στερούσαν από την καθημερινότητά σας το ψωμί και το γάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα; Πώς θα αντιδρούσατε εάν ξεπληρώνατε από το μισθό σας δάνεια που δημιούργησαν άλλοι για εσάς και μάλιστα χωρίς κάποιο όφελος;… Οι Έλληνες νιώθουν αγανακτισμένοι. Και μπορούμε να καταλάβουμε όλοι το γιατί”, σημειώνει στο άρθρο της εφημερίδας Dagens Nyheter.

Ένα ταξίδι με πολλές αντιφατικές αλήθειες

Γυρίζοντας από το Σύνταγμα και τα μαρμαρένια αλώνια της “πλατείας” που συσσωρεύεταιι μπολιασμένος όλος ο θυμός της χώρας, μέχρι το Χαϊδάρι και τις μαθητικές διαμαρτυρίες ενάντια σε ένα νόμο – πλαίσιο “σκουπίδι” που καταρρακώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, η  Κάισα Έκις Έκμαν έμαθε ένα πράγμα για τους Έλληνες. Ακόμα και αν το ταξίδι της είχε διάρκεια μόλις μία εβδομάδα.

Είστε όλοι μια γροθιά. Δεν συνάντησα κανένα Έλληνα που να πιστεύει καταβάθος – έστω και με επιφύλαξη – ότι τα μέτρα κατά του δημοσιονομικού χρέους θα δώσουν ώθηση στην πάλαι ποτέ κοινωνική ευημερία και στην άνθιση της πρωτογενούς παραγωγής. Είστε όλοι πολιτικά συνειδητοποιημένοι. Στην Αθήνα δεν υπάρχει απολιτίκ νεολαία. Είστε όλοι έτοιμοι για επανάσταση αλλαγών και ριζικών ανατροπών. Ειλικρινά, δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο. Πουθενά. Εκμεταλλευτείτε το“, υπογραμμίζει σχεδόν μετανιωμένη που δεν είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει τη γνώμη της παντού.

Ωστόσο, κατά την παρομονή της στην Αθήνα, η Κάισα Έκις Έκμαν παρατήρησε και μία ακόμα βασική λεπτομέρεια: “Τρόικα και ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένοι στο παιχνίδι εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες όχι. ΚΚΕ, Συνασπισμός, Αγανακτισμένοι, Αναρχικοί και Τροτσκιστές αρνούνται να ενώσουν τις φωνές του ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν την μεσαία και κατώτερη κοινωνική τάξη”.

Και συμπεραίνει: “Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά πιστεύω. Όμως, όταν ένας ασθενής είναι στην Εντατική με ελάχιστο χρόνο ζωής, δεν χωρούν τσακωμοί για το ποιός χειρούργος θα κάνει την επέμβαση και με ποιά μέθοδο… Και η Ελλάδα είναι στην Εντατική”.

“Για το χρέος φταίω εγώ;”

Η 31χρονη δημοσιογράφος ήρθε σε επαφή με τις περισσότερες κοινωνικές τάξεις της χώρας. Και άκουσε πολλά που δεν μπόρεσε να διασταυρώσει. Όμως αποφάσισε να τα μοιραστεί μαζί μας, μιας και που στη σουηδική εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας θεωρήθηκαν σχεδόν απαγορευτικά.

“Κάθε μέρα παλεύω να μάθω Αγγλικά σε μαθητές δημόσιων σχολείων. Αυτή είναι η δουλειά μου τα τελευταία 18 χρόνια και τώρα μου λένε ότι για το χρέος φταίω εγώ που αμείβομαι μόλις με 1.300 ευρώ το μήνα;”, εκμυστηρεύτηκε στην Κάισα, δάσκαλος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Άλλος Έλληνας εργαζόμενος σε επιχείρηση κατασκευών με έδρα το Βοτανικό, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι “Πληρώνομαι κάθε μήνα σε… ψάρια, αντί για μισθό”.

Ακόμα χειρότερα, υπάλληλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που “τόλμησε” να μην εγγραφεί στην ποδοσφαιρική ομάδα της εταιρίας, απλά απολύθηκε. “Κάθε μέρα ερχόμουν αντιμέτωπη και με μία τρέλα. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά σε μία πεφωτισμένη χώρα;”, αναρωτιόνταν η Κάισα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα του 2011.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι “οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν πολύ καιρό διακοπές. “Ψέματα. Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat – και αποτελούν τον πιο σκληρά εργαζόμενο λαό της ευρωζώνης”, παραδέχεται η ίδια.

“Συζήτησα με ανθρώπους που στην ηλικία των 30 δεν τολμούν να κάνουν παιδιά. Αν οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να πάνε σε εστιατόριο, τα εστιατόρια θα κλείσουν. Οι αγρότες που παράγουν φρούτα και λαχανικά, θα περάσουν δυσκολότερα. Για ποιο μέλλον μιλάμε όταν λόγω της οικονομικής αστάθειας, οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο ανασφαλείς και φοβούνται να ερωτευτούν;”, σημειώνει στο NEWS 247 η Κάισα.

Η προπαγάνδα κάνει το γύρο της Ευρώπης

“Από όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ άφησε συντρίμμια. Η Λετονία ακόμα και σήμερα διανύει περίοδο οικονομικής ύφεσης, ακόμα και μετά την έκτακτη “πυροσβεστική” παρέμβαση του μεγαλύτερου οικονομικού Οργανισμού στον κόσμο. Ακόμα και αν γνωρίζει κάποια μικρή ανάπτυξη σε ελάχιστους παραγωγικούς τομείς, τα έσοδα κατευθύνονται απευθείας σε ξένες εταιρίες”, συνεχίζει η Σουηδέζα δημοσιογράφος.

“Μην διστάσετε να κάνετε μία αναδρομή στο πρόβλημα της Αργεντινής. Η τελευταία έκλεισε την πόρτα στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ το 2003 και αρνήθηκε να πληρώσει δάνεια. Το ΔΝΤ απάντησε: ‘Θα μείνετε μόνοι απέναντι στην παγκόσμια οικονομία που διαρκώς αναπτύσσεται’.

Σήμερα, η αργεντίνικη οικονομία έχει αναπτυχθεί στο 8%, με μοναδικό όπλο την πρωτογενή παραγωγή και όχι την απώλεια μισθών και συντάξεων”, υπογραμμίζει στο NEWS 247 η Κάισα.

Τί πιστεύει λοιπόν η ίδια ότι μας έφτασε στο σημείο της ανικανότητας να κλείσουμε την πόρτα στους εταίρους;”Μα φυσικά, η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης. Η προπαγάνδα είναι το βασικό όπλο ενάντια στην αυτοπεποιήθηση των λαών. Αν επί δύο χρόνια βομβαρδίζεις τους Έλληνες με την πληροφορία, ότι είναι αργόσχολοι, ανεπαρκείς και ζουν παρασιτικά, ουσιαστικά καλλιεργείς έδαφος για περικοπές… χωρίς προπηλακισμούς και αντιστάσεις”.

“Από την νοοοτροπία ‘Δεν μου αξίζουν αυτές οι συνθήκες εργασίας’, περάσατε στο ‘Είμαι ευγνώμων που τουλάχιστον έχω δουλειά‘. Τίποτα παραπάνω δηλαδή, από έναν τυφλό ψυχολογικό πόλεμο, με πολλές απώλειες και χιλιάδες θύματα”.

Σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες της Σκανδιναβίας, οι πολίτες διαθέτουν iPhone, ακριβά λάπτοπ, τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα και πολλές ευκαιρίες για ταξίδια. “Υστερούμε όμως σε νεύρο και ζωντάνια. Μπορεί να μην διαθέτουμε πια σταθερές δουλειές, μόνιμη κατοικία, επαρκείς συντάξεις και τη δυνατότητα να επεκτείνουμε ό, τι μάς άφησαν κληρονομικά οι γονείς μας, όμως η οργάνωση ενός κινήματος αντίστασης μέσω facebook φαντάζει ουτοπικό. Αυτό το κάνατε εσείς. Και σας αξίζουν συγχαρητήρια”.

“Έλληνες, μην εγκαταλείπετε! Συνεχίστε τον αγώνα”

Παρά το γεγονός ότι σε μόλις εβδομάδα, η Κάισα “πρόλαβε” να συγκρουστεί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο Σύνταγμα (στη φωτογραφία απεικονίζεται με επίδεσμο από κάκωση στον καρπό) και να αφουγκραστεί πλήρως το συναίσθημα της οργής  δεκάδων Ελλήνων πολιτών , στην ερώτηση εάν θα τα εγκατέλειπε για να κυνηγήσει το όνειρό της σε άλλη χώρα, απαντά:

“Κατανοώ τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων. Ίσως μεμονωμένα για τον καθένα από εσάς, η μετανάστευση στο εξωτερικό, να προσφέρει νέες και πολύ πιο ευοίωνες προοπτικές. Η χώρα όμως σάς χρειάζεται”.

Αν και θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη  να κρίνει εάν η παραμονή σε μία χώρα που οι δείκτες ανεργίας αυξάνονται και οι επαγγελματικές προοπτικές μειώνονται δραστικά, η ίδια δεν διστάζει να παραδεχτεί:

“Από την άλλη, το να πλένεις πιάτα σε ταβέρνα χωριού βόρεια της Γερμανίας, έχοντας δύο πτυχία και μία λαμπρή προϋπηρεσία, δεν είναι επίσης ιδανικό για έναν μετανάστη”. Κι αυτό δεν είναι κάτι που έβγαλε από το μυαλό της, είναι κάτι που έχει κάνει η ίδια.

Έχεις γράμμα… από Ελλάδα

Μετά την αναπαραγωγή του σουηδικού δημοσιεύματος της Κάισα στο NEWS 247 στις 21 Σεπτεμβρίου, η ίδια έγινε παραλήπτης περίπου 100 επιστολών ευγνωμοσύνης από Έλληνες, για το άρθρο – ανατροπή που ήρθε από την άλλη άκρη της Ευρώπης.

Θέλω να γράψω βιβλίο για την Ελλάδα και να προσπαθήσω να συμπεριλάβω σε αυτό πολλές από τις φράσεις συμπολιτών σας. Δεν ήταν απλές επιστολές. Ήταν σαν να σηκώνεις το καπάκι κατσαρόλας από φαγητό που βράζει. Ο μπολιασμένος θυμός, η οργή, ο πόνος και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν”.

Η Κάισα επέστρεψε στη χώρα μας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Έμεινε τρεις εβδομάδες επιπλέον. Σχεδόν τίποτα δεν είχε αλλάξει. Οι αγανακτισμένοι στα πλατείες πλήθυναν, τα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος αυξήθηκαν, οι Έλληνες φτώχυναν, οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάστηκαν και η Κάισα πλέον πείστηκε ακόμα περισσότερο για το ότι η Ελλάδα δεν είναι πια τίποτα παραπάνω από ένα πιόνι.

“Πότε θα σταματήσει όλο αυτό; Σήμερα η Ελλάδα, αύριο η Πορτογαλία, μεθαύριο η Ισπανία. Την άλλη εβδομάδα εμείς. Μην το βάζετε κάτω Έλληνες. Συνεχίστε τον αγώνα σας και καλή τύχη”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν πρόλαβε το 2025 ο 7χρονος Αλέξανδρος – Θρήνος στο Ρέθυμνο

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι...

Η δραματική ιστορία της φίλης του Λέοναρντ Κοέν που έγινε «μπαλάκι» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και κατέληξε στο Δρομοκαϊτειο

Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν...