16.8 C
Chania
Saturday, February 24, 2024

“Εδώ υπήρχαν τα ΕΛΤΑ Καντάνου. Έκλεισαν προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων”

Ημερομηνία:

Στο θέμα του κλεισίματος του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στην Κάντανο επανέρχεται η συντονιστική επιτροπή αγώνα κατοίκων της περιοχής που έχει συσταθεί, επισημαίνοντας πως ήδη τα προβλήματα από το κλείσιμο του υποκαταστήματος είναι τεράστια και ανυπέρβλητα για τους κατοίκους της Καντάνου και των γύρω ορεινών χωριών που διανύουν χιλιόμετρα μέσα στα βουνά -με κάθε καιρό- για να εξυπηρετηθούν από το μοναδικό υποκατάστημα στην Παλαιόχωρα

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Εδώ υπήρχαν τα ΕΛΤΑ Καντάνου. Έκλεισαν προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων

Με αυτήν την επιγραφή σφράγισε (και) τα ΕΛΤΑ Καντάνου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Χανιώτη πρωθυπουργό και τους τρεις Χανιώτες βουλευτές, που προεκλογικά ζητούσαν “δύναμη” από τους Σελινιώτες, για να τους την επιστρέψουν, υποτίθεται, πίσω. “Έπεα πτερόεντα” για την υφαρπαγή της ψήφου τους, όπως περίτρανα αποδείχθηκε.

Όλοι τους παρέμειναν “παγερά” αδιάφοροι  και προκλητικά σιωπηλοί στις εκκλήσεις και τον αγώνα των κατοίκων να βρεθεί λύση και να παραμείνει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κάντανο ανοιχτό.

  • Γιατί το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κάντανο εξυπηρετούσε 2.207 κατοίκους, σε πάνω από 70 ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς, διασκορπισμένους σε 209.638 στρέμματα, με ψηλά βουνά ενδιάμεσα και με αποστάσεις που ξεπερνούν τα 60 χλμ. από την Κάντανο (που είναι στο κέντρο της επαρχίας Σελίνου, τώρα δήμος Καντάνου-Σελίνου) σε ένα οδικό δίκτυο άκρως προβληματικό και το χειμώνα επικίνδυνο.
  • Γιατί οι περισσότεροι από τους 2.207 κατοίκους, που εξυπηρετούσε το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου, είναι υπερήλικες, άρρωστοι ή και ανήμποροι, ενώ οι λιγότεροι, σχετικά πιο νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε και τις δεξιότητες για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και πληρωμών. Έτσι αναγκαστικά ΟΛΟΙ περιμένουν με αγωνία τον ταχυδρόμο να περάσει από την γειτονιά τους, να τους δώσει την σύνταξη, την εφημερίδα, τα γράμματά τους, πολλές φορές φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους και να εξοφλήσουν, με τη βοήθειά του, τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού.
  • Γιατί η μαρτυρική Κάντανος έχει ήδη απογυμνωθεί από μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούσαν όλα τα χωριά της επαρχίας Σελίνου: Αγρονομίο, Ειρηνοδικείο, Κτηνιατρείο, Γεωπονική Υπηρεσία, Υποθηκοφυλακείο, Αγροτική (Πειραιώς) Τράπεζα.

H πρόφαση ότι τα ΕΛΤΑ κλείνουν γιατί είναι “ζημιογόνα”, κατέπεσε παταγωδώς και απέδειξε τις πραγματικούς σκοπούς της πολιτικής τους, καθώς ο Δήμος παραχωρούσε δωρεάν χώρο για την στέγαση των ΕΛΤΑ (με κάλυψη και των εξόδων για νερό, τηλέφωνο, ρεύμα),  έτσι θα  έχανε μηδενικό κόστος και άρα μόνο κέρδος.

Ήδη τα προβλήματα από το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Καντάνου είναι τεράστια και ανυπέρβλητα για τους κατοίκους της Καντάνου και των γύρω ορεινών χωριών που διανύουν χιλιόμετρα μέσα στα βουνά -με κάθε καιρό- για να εξυπηρετηθούν από το μοναδικό υποκατάστημα στην Παλαιόχωρα. Στην πράξη έχει ακυρωθεί το δικαίωμα τους στην “καθολική υπηρεσία” των ταχυδρομικών υπηρεσιών, που αποτελεί  υποχρέωση της πολιτείας και έχει αναληφθεί από τα ΕΛ.ΤΑ.

Η κυβέρνηση επέλεξε να  αγνοήσει τις πραγματικές ανάγκες των Σελινιωτών, την ιστορία και το συμβολισμό της μαρτυρικής Καντάνου και να παραμείνει πιστή στην εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της: ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Οι Καντανιώτες και οι Σελινιώτες για μια ακόμα φορά, αγωνίσθηκαν και πάλεψαν για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Και θα συνεχίσουν: αυτός ο αγώνας θα μείνει παρακαταθήκη για τα μελλοντικά σχέδια που μας ετοιμάζουν.

Υστερόγραφο: οι βουλευτές Χανίων της  κυβέρνησης μπορούν, και πρέπει, να αισθάνονται ότι είναι ανεπιθύμητοι στην μαρτυρική Κάντανο.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα
για την ακύρωση κλεισίματος των ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: «Είμαι παρούσα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Κασσελάκης: «Σε καλωσορίζω, πάμε στις 10 Μαρτίου»

Την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε...

Χανιά: 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο – Θα μεταφερθούν στην Χώρα Σφακίων

Ακόμη ένα σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο, νωρίς...

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη...

Η Κρητικιά ηθοποιός και παραγωγός που “κατέκτησε” το Μπόλιγουντ

Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία ζει τα τελευταία περίπου 6...