20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκτός από τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι κινδυνεύει να χαθεί και η φέτα! – Συνεχής μείωση της κατανάλωσης

Ημερομηνία:

Την ανηφόρα έχει πάρει η τιμή της φέτας, του «εθνικού» μας τυριού που «πρωταγωνιστεί» στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων και μοιάζει πλέον να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Την ίδια στιγμή η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παραγωγή της.

Η φέτα όπως και τα υπόλοιπα τυριά και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις, επηρεάζεται από την μεγάλη αύξηση της τιμής του γάλακτος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής φέτος, συνέπεια και αυτή της ενεργειακής κρίσης καθώς και τη ανόδου των τιμών των ζωοτροφών.

Η τιμή της φέτας στο βαρέλι αυτή τη στιγμή φτάνει ακόμη και τα 11 ευρώ το κιλό, ακόμη ακριβότερη είναι η συσκευασμένη. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανέβει κι άλλο και πιθανόν από το επόμενο έτος η χύμα φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και προς 15 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης υπογραμμίζει ότι η κτηνοτροφία πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ζωοτροφών ταυτόχρονα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Κάτι που, όπως σημειώνει κάνει τους κτηνοτρόφους φτωχότερους και τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και τη διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά, και τους μεταποιητές να έχουν από οριακή (στην καλύτερη περίπτωση) έως μηδενική κερδοφορία, κάτι που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και στασιμότητα στον κλάδο.

Συνεχής μείωση της κατανάλωσης

«Η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται» τονίζει ο κ. Βιτάλης προσθέτοντας ότι δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Ο κ. Βιτάλης ότι έχει ζητηθεί εδώ και καιρό από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «να αντιληφθεί την ανάγκη της έγκαιρης συμβολής του πριν την θερινή προμήθεια ζωοτροφών και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους και παράλληλα να αντιληφθεί την ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος υποδεικνύοντάς τους ακόμα και τον τρόπο».

Τι ζητά η ΕΔΟΦ

Ενόψει του νόμου που έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση στις 15 Οκτωβρίου, η ΕΔΟΦ διατυπώνει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών:

  • Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε στον ΕΛΓΟ για ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ. Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέων ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.
  • Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.
  • Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.
  • Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια , στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
  • Άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).
  • Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
  • Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε) προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...