25.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

«Ελαιουργείον»: Χώρος Πολιτισμού: Τόπος μνήμης και πεδίο δράσεων

Ημερομηνία:

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτήριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών», που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.

«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»

«Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»  &  «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών»

Δρομόνερο, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, GR-73002  Κρήτη

(33o χιλιόμετρο από Χανιά προς Παλαιόχωρα)

Από 27 Φλεβάρη 2012 ανοικτά κάθε Κυριακή 11:00 – 21:00 με Ελεύθερη Είσοδο στις εκθέσεις:

Α. Εικαστική Έκθεση και Παρουσίαση Προϊόντων

Β. Εικαστική Έκθεση «Μόνιμες Συλλογές Ι»

1.  Πανοραμική Περιήγηση 360 στην εικαστική έκθεση «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας» στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης»:

http://www.360fullview.gr/data/virtualtours/127.elaiourgeio/Olivepress,%20Chania_Project36.html

2.  Πανοραμική Περιήγηση 360 στην εικαστική έκθεση «Μόνιμες Συλλογές Ι» στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον»:

http://360fullview.gr/data/virtualtours/26.Olivepress4/Olivepress,%20Contemporary%20Art%20Factory_Project35.html

3.  Το Σχέδιο Συνεργασίας, Πολιτισμού & Ανάπτυξης «Ο Κύκλος των Φαραγγιών» (15 χωριά στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων) στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Η Ενδεκάτη Ώρα» με τη Βίκη Αρβελάκη:

http://www.veoh.com/watch/v27005744bD7BBMxe

4.  Κινηματογράφηση στo «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Video-Clip από τηλεοπτική Life-Style παρουσίαση:

http://www.amphotography.gr/Editorialseventsandmore/NEA-TV-editorial-photo-shoots

«Ο Δρόμος των Μουσείων» είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης των κοινών πολιτιστικών στόχων των 6 Μουσείων που συμμετέχουν σε αυτόν αλλά συνάμα είναι και ο υπαρκτός οδικός άξονας στο Νομό Χανίων, από το Κρητικό ως το Λιβυκό Πέλαγος, που συμπεριλαμβάνει τα 6 Μουσεία ως Σταθμούς Πολιτιστικής Μνήμης, Δράσης και Ανάτασης.

Ξεκινώντας από τον Βορά, τη ρίζα του Ακρωτηρίου Σπάθα του Δήμου Πλατανιά, στο Κρητικό Πέλαγος όπου βρίσκεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και καταλήγοντας στο Νότο, στην Παλαιόχωρα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, στο Λιβυκό Πέλαγος «Ο Δρόμος των Μουσείων» είναι μια διαδρομή πολιτισμού με 6 μείζονος σημασίας Σταθμούς που επαυξάνει, αναδεικνύει και προβάλει τόσο το κοινό πολιτιστικό βεληνεκές των 6 Μουσείων που τον απαρτίζουν όσο και τις γηγενείς πολιτιστικές αξίες της ενδοχώρας που διατρέχει.

Τα 6 Μουσεία που απαρτίζουν και οριοθετούν τον «Δρόμο των Μουσείων» είναι:  Το «Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» (Τ: 6972414489) στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το «Μουσείο Αλιείας» (Τ: 6945157667) στο Κολυμβάρι, το «Μουσείο Ελιάς Βουβών» (Τ: 6945157667) στις  Άνω Βούβες,  το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» (Τ: 6937383500) στο Δρομόνερο, το «Ιστορικό Μουσείο Καντάνου» (Τ: 6977586051) στη Κάντανο και το «Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης» (Τ: 6979228604) στην Παλαιόχωρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ