16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ελληνική Λύση: «Σε κακή κατάσταση οι δικαστικοί υπάλληλοι Χανίων, λόγω φόρτου και άσχημων συνθηκών εργασίας»

Ημερομηνία:

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης» προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα την κακή κατάσταση που βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι Χανίων, λόγω φόρτου και

άσχημων συνθηκών εργασίας.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι της πόλης. Αιτία της όλης αρνητικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα Δικαστήρια. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι χρόνιο, όμως το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα.

Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του συνδικαλιστικού τους φορέα, οι δικαστικοί βρίσκονται σε μια βαλτωμένη κατάσταση τα τελευταία χρόνια και δε βλέπουν κάποια διέξοδο. Έχουν 2.803 κενές οργανικές θέσεις και σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται οι αυριανοί συνταξιούχοι που καταθέτουν αίτημα συνταξιοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου. Είναι σύνηθες φαινόμενο, όπως λένε, να φεύγουν οι δικαστικοί από τον χώρο εργασίας τους με δικογραφίες ανά χείρας για δουλειά στο σπίτι.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεχάσει Σαββατοκύριακα ή αργίες. Από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη κατανόησης της τοπικής κοινωνίας για τις αργοπορίες στην εκδίκαση υποθέσεων αλλά και των οικογενειών τους για παραμέληση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους τρεις τελευταίους προκηρυχθέντες διαγωνισμούς, αρκετοί από όσους προσελήφθησαν στα Δικαστήρια, μην αντέχοντας την πίεση, παραιτήθηκαν λόγω του φόρτου εργασίας. Ακόμη, όπως αναφέρουν οι δικαστικοί, πέραν του φόρτου εργασίας, της υποστελέχωσης και των παραπόνων που υφίστανται, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ασφάλειας στο κτήριο που εργάζονται, καθώς και τις απαρχαιωμένες μεθόδους εργασίας που εφαρμόζονται.

Οι δικαστικοί Χανίων υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας του κτηρίου που εργάζονται. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος για άτομα που έρχονται και φεύγουν, δεν υπάρχει ανιχνευτής μετάλλων, όπως στην Ευελπίδων. Όμως επισημαίνουν και την ανάγκη αναβάθμισης του τρόπου εργασίας τους, αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες. Ενώ υπάρχουν πιλοτικά προγράμματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, δεν έχει υπάρξει ακόμη μέριμνα για τα Χανιά. Από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητή η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρέτες της Θέμιδος.

Η Πολιτεία επιδεικνύοντας ανακλαστικά πρέπει να κατανοήσει ότι δε φθάνει μόνο η αυταπάρνηση, το φιλότιμο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των δικαστικών λειτουργών για να προχωρήσει το σύστημα Δικαιοσύνης στη χώρα. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, μαζικοί διορισμοί, αίσθημα ασφάλειας και εκσυγχρονισμός των ελληνικών Δικαστηρίων. Το ζήτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις ή όχι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να βελτιώσετε τις εργασιακές συνθήκες των δικαστικών λειτουργών Χανίων;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες μαζικών διορισμών και στελέχωσης των κενών που υπάρχουν, ούτως ώστε να αποφορτίσετε τους ήδη καταπονημένους δικαστικούς των Χανίων;
  3. Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει τα αργά ανακλαστικά και το μακρύ χρόνο απόκρισης της Δικαιοσύνης στην απόδοση δικαίου στις καθημερινές σας επαφές με πολίτες. Τι σκοπεύετε να κάνετε σχετικά προς βελτίωση αυτού;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...