“Εμβόλιο των φτωχών”: Τι είναι και γιατί μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας

Κανένα σχόλιο

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως το λεγόμενο “εμβόλιο των φτωχών”μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες των επιστημόνων για ένα νέο, οικονομικά και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αρχίζει να δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ).

Πρόκειται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το εμβόλιο NDV-HXP-S, το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με τους New York Times, το νέο εμβόλιο είναι χαμηλού κόστους και πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή του.

Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τα υπάρχοντα εμβόλια (Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson κ.ο.κ) που παρασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο. Μάλιστα κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές, οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως. Κάτι που ίσως αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, αφού θα δώσει πρόσβαση σε οικονομικά εμβόλια στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – που σήμερα πασχίζουν να βρουν στις πλουσιότερες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές.

Μάλιστα, μελλοντικά, οι χώρες αυτές ενδέχεται να είναι οι ίδιες σε θέση να παράγουν το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν φθηνά από γειτονικές τους χώρες.

Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες. Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του.

Το συντονισμό για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου από Αμερικανούς επιστήμονες έχει το Κέντρο PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το κοινωφελές Ίδρυμα Γκέιτς. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου δρ Μπρους Ίνις δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλάσης εμβόλιο».

sputniknews.gr

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live