Εμπορικός Σύλλογος Χανίων: ‘’Ώρα μηδέν για το εμπόριο’’ – Χρειάζεται μια «έκρηξη φοροελεφρύνσεων» για να μην υπάρξουν μαζικά λουκέτα

Κανένα σχόλιο

Την ανάγκη ριζικών μέτρων στηριξης του λιανικού εμπορίου επισημαίνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αλλά και όλους τους βουλευτές Χανίων ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

Η πραγματική οικονομία χρειάζεται μια «έκρηξη φοροελαφρύνσεων και μια ώθηση προς τα εμπρός».

"Sponsored links"

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι λίγο –πολύ γνωστή. Όλοι ξέρουμε πως το μικρό και πολύ μικρό εμπόριο είναι στην εντατική διασωληνωμένο εδώ και καιρό ειδικά μετά το 2ο και 3ο lockdown που έδωσε την χαριστική βολή στον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις τελευταίες έρευνες 1 στους 3 κινδυνεύουν να μην ανοίξουν καθόλου μετά το τέλος της πανδημίας ενώ κάθε μήνας σε lockdown αυξάνει δραματικά το ποσοστό που πλησιάζει σε κάποιες περιοχές το 50% (δηλαδή οι μισές δεν θα ανοίξουν καθόλου).

Μέσα σε όλα αυτά είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να γίνουν ακόμα γενναιότερα βήματα κατάργησης φόρων που δεν βοηθάνε καθόλου και αποτελούν βραχνά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Γι αυτό λοιπό ζητάμε:

1.Καταργηση του τέλους επιτηδεύματος καθότι αποτελεί έναν άδικο φόρο του μνημονίου που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο κόκκινο.

2.Καταργηση της προκαταβολής φόρου καθότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει μια επιχείρηση διπλό φόρο για κέρδη που ίσως βγάλει την επόμενη χρονιά. Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τεράστια κέρδη άρα ειδικά τώρα τις επιβαρύνει ακόμα περισσότερο στερώντας μέρος από την πολύτιμη ρευστότητά τους.

3. Μετατροπή όλων των κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών σε «μη επιστρεπτέα» στους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθότι πλέον ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα όχι μόνο δεν έφτασαν, αλλά ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και στα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων.Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι στους τελευταίους κύκλους επιστρεπτέας όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και πολύ μικροί έμποροι βλέπουν όλο και μικρότερα ποσά να τους καταβάλλονται. Πλέον λοιπόν η βοήθεια είναι ελάχιστη και θα πρέπει να ενισχυθούν τα ποσά άμεσα.

4. Κατάργηση των τεκμηρίων τουλάχιστον για το 2020 και 2021 καθότι κινδυνεύουν να παγιδευτούν χιλιάδες επιχειρηματίες που έμειναν κλειστά και να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τα στοιχειώδη.

5. Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ειδικά στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία όπως είναι το εμπόριο από το 24% στο 15% για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάθε γενναία μείωση φόρου αυξάνει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

"Sponsored links"

6. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αρκετά πλήρωσαν και πληρώνουν την τελευταία 10ετια, πίσω από αυτές υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες νοικοκυραίων που άντεξαν μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων και της υπερφορολόγησης έναντι του ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά που υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά .

Όλες αυτές οι προτάσεις θεωρούμε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση και νομίζουμε πως είναι χρυσή ευκαιρία τώρα να γίνει μια δυναμική επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην αναπτυξιακή τροχιά που όλοι θέλουμε.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η οικονομία θέλει τομές και όχι συντηρητικές πολιτικές. Χρειαζόμαστε άμεσα μια «έκρηξη φοροελαφρύνσεων και σπρώξιμο προς τα εμπρός» ώστε να πορευτούμε με αισιοδοξία στο «εγγύς» μέλλον.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις