Ενδεχόμενο τέλος στο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξετάζει η Φινλανδία για χάρη του ΝΑΤΟ

Κανένα σχόλιο

Η Φινλανδία ενδέχεται να επανεξετάσει την απόφασή της που επιβλήθηκε το 2019 να μην πουλήσει όπλα στην Τουρκία για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με τα άλλα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Κατά συνέπεια, οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο παρά τις εντατικοποιημένες διπλωματικές προσπάθειες.

Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν (Κέντρο) εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι «τουλάχιστον δεν έχουμε προχωρήσει προς τα πίσω στην επίλυση του ζητήματος». Η Φινλανδία μπορεί να έχει νέα μέτρα στην εργαλειοθήκη της για να επιταχύνει τα πράγματα, δήλωσε ο Καϊκόνεν στην πρωινή εκπομπή του YLE τη Δευτέρα.

"Sponsored links"

Η χορήγηση αδειών για εξαγωγές όπλων διακόπηκε το 2019 λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία κατά των Κούρδων μαχητών. Στη συνέντευξη της Δευτέρας, ο Καϊκόνεν άφησε να εννοηθεί ότι, «κατ’ αρχήν και θεωρητικά», μια τέτοια απαγόρευση για τις πωλήσεις όπλων δεν υφίσταται πλέον. Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως μελλοντικός σύμμαχος, δήλωσε ο Καϊκόνεν.

Το να επιτραπεί και πάλι η πώληση όπλων στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι επωφελές για τις ελπίδες της Φινλανδίας να επικυρώσει ταχύτερα την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το 2018, οι εξαγωγές όπλων της Φινλανδίας προς την Τουρκία ανήλθαν σε περίπου 17 εκατ. ευρώ. Στη Φινλανδία, οι άδειες εξαγωγής αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.

euractiv.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live