Ενεργειακή κρίση: Στα 500 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» της Ε.Ε. – «Κίνδυνος διάλυσης»

Κανένα σχόλιο

Στα 500 δισ. ευρώ έχει εκτοξευθεί το κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσουν να μετριάσουν τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει η ραγδαία αύξηση των τιμών.

Το Reuters δημοσιεύει σήμερα τη σχετική έκθεση του think tank Bruegel, σύμφωνα με το οποίο, μάλιστα, ο «λογαριασμός» του μισού τρισεκατομμυρίου είναι «δημοσιονομικά μη βιώσιμος».

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. απειλείται με «κατακερματισμό», αφού το χάσμα μεταξύ των χωρών ολοένα και αυξάνεται.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με την έκθεση του Bruegel -που εδρεύει στις Βρυξέλλες- τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν -μέχρι στιγμής- διαθέσει 314 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ στη Βρετανία το ποσό φτάνει στα 178 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει δε πως εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει ποσά για την εθνικοποίηση, τη διάσωση ή την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας, τότε έχουν ξοδέψει σχεδόν 450 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι σήμερα έγινε γνωστό, πως ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κρατικοποιείται λόγω της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου στην Γερμανία. Η συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο και την εταιρεία προβλέπει εξαγορά έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

«Αυτό ξεκάθαρα δεν είναι βιώσιμο από δημοσιονομική σκοπιά» σχολιάζει σχετικά ανώτερος συνεργάτης του Bruegel, ο Simone Tagliapietra. Και συμπληρώνει:

«Οι κυβερνήσεις με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση, ξεπερνώντας στον ανταγωνισμό τους γείτονές τους για τους περιορισμένους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο ίδιος κάνει λόγο για τον «κίνδυνο κατακερματισμού» ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

Ο Tagliapietra εξηγεί επίσης πως πολλά από τα μέτρα, σχεδιάστηκαν αρχικά ως προσωρινά, όμως πλέον έγιναν πιο διαρθρωτικά.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μακράν δαπανά τα περισσότερα στο ευρωπαϊκό μπλοκ – 100 δισεκατομμύρια ευρώ- έναντι των 59 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανά η Ιταλία ή τα 200 εκατομμύρια ευρώ της Εσθονίας.

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live