Με απόφασή του, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης της 4ης Ιουνίου, καταγγέλλοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος αυστηρής επιτήρησης και πειθαρχικού ελέγχου στα πανεπιστήμια.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συλλόγου, «παρακολουθούμε μια συντονισμένη εκστρατεία δυσφήμησης του δημόσιου πανεπιστημίου από την κυβέρνηση και φιλικά προσκείμενα σε αυτήν μέσα ενημέρωσης. Τα ΑΕΙ παρουσιάζονται ψευδώς ως “χώροι ανομίας”, με στόχο να συνδεθούν μορφές συλλογικής δράσης και αγώνα με εγκληματικές συμπεριφορές».
Καταστολή αντί για στήριξη της εκπαίδευσης
Ο Σύλλογος καταγγέλλει την προώθηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση καμερών και την ελεγχόμενη είσοδο στους πανεπιστημιακούς χώρους, την ίδρυση πειθαρχικών συμβουλίων, αλλά και την εφαρμογή ενός ειδικού ποινικού πλαισίου για τους φοιτητές. Ειδικότερα, προβλέπεται:
-
Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περίπτωση ποινικής δίωξης για πράξεις βίας ή καταστροφής υποδομών.
-
Οριστική διαγραφή από το ίδρυμα σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, τα παραπάνω μέτρα αποτελούν εργαλείο πειθάρχησης και καταστολής των φοιτητικών αγώνων και «προσπάθεια εκφοβισμού του φοιτητικού κινήματος και φίμωσης της φωνής των φοιτητών». Παράλληλα, τονίζεται ότι «πρόκειται για έναν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, όπως η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων μεταφορών και του εκπαιδευτικού συστήματος».
Παράδειγμα η Νομική και το ΕΜΠ – Στο στόχαστρο και το Πολυτεχνείο Κρήτης
Η απόφαση του Συλλόγου αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα όπου έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τέτοιες πρακτικές: τα συνεχόμενα λοκ-άουτ στη Νομική Αθηνών κατ’ εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι δηλώσεις του πρύτανη του ΕΜΠ υπέρ της εγκατάστασης καμερών και ελεγχόμενης πρόσβασης, καθώς και η παρουσία των ΟΠΚΕ στο εσωτερικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καταγγέλλεται ότι προχωρά η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων με πολιτική καθοδήγηση, ενώ φοιτητές συνδικαλιστές –μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων– έχουν ήδη κληθεί σε ΕΔΕ για τη δράση τους. Όπως σημειώνεται, «πρόκειται για μια επικίνδυνη σύμπλευση μεταξύ κρατικών μηχανισμών, κυβερνητικής νεολαίας και μειοψηφίας του διδακτικού προσωπικού».
Εκατομμύρια για καταστολή, αντί για παιδεία και κοινωνική μέριμνα
«Την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία δοκιμάζεται από φτώχεια και ακρίβεια, την ώρα που οι υποδομές και οι δημόσιες υπηρεσίες διαλύονται, η κυβέρνηση διαθέτει εκατομμύρια ευρώ όχι για την ενίσχυση της παιδείας αλλά για την καταστολή των φοιτητών», αναφέρει ο Σύλλογος.
Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τους φοιτητές, συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι με την απόπειρα επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας – μια προσπάθεια που ανακόπηκε από το φοιτητικό και ακαδημαϊκό κίνημα.
Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας και την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης στις 4 Ιουνίου.
«Οι αγώνες των φοιτητών, των εργαζομένων και της νεολαίας θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα δημοκρατικά του κεκτημένα», υπογραμμίζεται στην απόφαση.