Ενστάσεις του προέδρου του ΣτΕ για τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές

Κανένα σχόλιο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου της χώρας που στρέφονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σωτήρης Ρίζος, ήταν αρκετά σκληρός λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων μελετών πριν από την έκδοση της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ανέφερε ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. Επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Ακόμη, οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα, ούτε και κερδοφορία.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα, η επίμαχη μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων από τη λειτουργία τους τις Κυριακές. Η επιβάρυνση των καταστηματαρχών ήταν κατά 65% αισθητή και κατά 35% λιγότερο αισθητή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακόμη τόνισε ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε με τη σειρά του ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία».

Ακόμη, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται τη ροή των πραγμάτων και απευθυνόμενος προς τη δικηγόρο του Δημοσίου, επισήμανε ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.

Απαντώντας στα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι, ο κ. Ρίζος παρατήρησε: «Δηλαδή, θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;» Και προσέθεσε ο πρόεδρος τους ΣτΕ: «Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Εξάλλου, στην επιχειρηματολογία γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι «αυτό είναι απλό» και συνέχισε: «Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες».

Οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και σημείωσαν ότι πολλοί κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.

Στη συνέχεια ο κ. Ρίζος ζήτησε από τους δικηγόρους του Δημοσίου να ενημερώσουν το δικαστήριο ποιες ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο πριν από την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

"Sponsored links"

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων, δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣτΕ στοιχεία και για τον λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα. Κατόπιν αυτού, ο κ. Ρίζος είπε: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη» και σημείωσε: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του, η οποία αναμένεται να εκδοθεί πριν από την εκπνοή του 2014, ενώ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live