23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επέμβαση αστυνομικών στο ΑΠΘ: Καταστολή και όργιο βίας κατά προσαχθέντα | Βίντεο

Ημερομηνία:

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με στόχο να διαλύσουν τους φοιτητές, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενάντια στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών, δεκάδες προσαγωγές και βιαιοπραγίες εις βάρος φοιτητών. Τα γεγονότα προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, κατήγγειλαν την άγρια καταστολή της συγκέντρωσης των φοιτητών.

Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ έγινε με εντολή εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως είχε ενημερωθεί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για διαμαρτυρία και κατάληψη. Η αστυνομία εγκλώβισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια προχώρησε σε μια άγρια επίθεση, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ορισμένων φοιτητών.

Στη συνέχεια φοιτητές συγκεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους, ενώ έκαναν πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου. Εκατοντάδες άτομα συγεντρώθηκαν και έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για να συμπαρασταθούν στους 30 προσαχθέντες. Τις επόμενες μέρες οι φοιτητές προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις, ενώ καλούν σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα, σε βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης , φαίνεται η ομάδα «ΔΡΑΣΗ» να σέρνει προσαχθέντα στο πάτωμα, ψεκάζοντας τον παράλληλα από πολύ μικρή απόσταση με χημικά.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης

"google ad"

«Οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει. Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης»

Να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές, ζητάει το ΚΚΕ

Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της σημερινής επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.

«Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “ εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους», επισημαίνει.

ΚΙΝΑΛ: «Σήμερα πήραμε μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που οραματίζονται ο κ. Χρυσοχοίδης και η κ.Κεραμέως»

«Σήμερα πήραμε μια “δροσερή πνοή Δημοκρατίας” και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοίδης και η κυρία Κεραμέως, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. «Πολυπληθής Ομάδα Δέλτα επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και προσήγαγε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με αφορμή το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια», προσθέτει. «Η Κυβέρνηση συνεχίζει εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης να επενδύει στο διχασμό και να απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με βία και καταστολή. Όπου εκείνοι απαντάνε με βία, εμείς θα ζητάμε διάλογο και περισσότερη δημοκρατία. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει», καταλήγει.

ΜέΡΑ25: Η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει: «Ξεκίνησε η εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους στο δημόσιο πανεπιστήμιο με διώξεις φοιτητών και φοιτητριών εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη εισέβαλαν σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με χημικά, δακρυγόνα και ωμή βία κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Η εικόνα των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου να εμποδίζουν τις αντιδράσεις φοιτητών στο νόμο έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, να ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες, είναι η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής μιας Κυβέρνησης που νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα. Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το ΑΠΘ και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Η εικόνα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν παραπέμπει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά στον Ερντογάν και την χούντα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...