Επιστήμονες μετέφρασαν τη σκέψη παράλυτου άνδρα σε κείμενο

Κανένα σχόλιο

Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε τη σκέψη. Θωρούσαμε ότι ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Τελικά, είχαμε άδικο. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο, που ομάδα ειδικών του πανεπιστημίου Stanford προχώρησε σε μία εξαιρετική ανακάλυψη: Ανέπτυξε αλγόριθμο που μεταφράζει τη σκέψη σε κείμενο.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι καθηγητές Jaimie HendersonKrishna Shenoy και Frank Willett έκαναν πείραμα σε ένα μόνο υποκείμενο: Έναν 65χρονο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του κι έμεινε παράλυτος το 2007, οπότε έχασε τον έλεγχο των άκρων του. Εγκατέστησαν στον εγκέφαλό του δύο μικροτσίπ, τα ηλεκτρόδια των οποίων κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ο 65χρονος φαντάστηκε να γράφει κάθε γράμμα του αλφαβήτου πολλές φορές και ο ειδικός αλγόριθμος «εκπαιδεύτηκε». Η ομάδα μπόρεσε τελικά να μεταφράζει 18 λέξεις το λεπτό – σχεδόν όσες γράφουμε στο χαρτί.

"Sponsored links"

 

 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής μας. «Ενώ χειρόγραφα πλησιάζουμε τις 20 λέξεις ανά λεπτό, λέμε περίπου 125 στην ομιλία, κι αυτή είναι μία εξαιρετική κατεύθυνση που συνοδεύει τον γραπτό λόγο. Αν συνδυαστούν, αυτά τα συστήματα μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους ασθενείς, ώστε να επικοινωνούν αποτελεσματικά», σημείωσε η Shenoy.

jenny.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live