26.8 C
Chania
Wednesday, July 24, 2024

Επιστολή της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών κι Εμπόρων Χανίων στον Πρωθυπουργό – Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς

Ημερομηνία:

Πολύ μικρότερη από την αύξηση των έμμεσων φόρων είναι η πραγματική μείωση των άμεσων, όπως τονίζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ν. Χανίων σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Εργασίας, κκ Χατζηδάκη, Θεοδωρικάκο και Κεραμέως.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση που πλήττει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας.

Παρά τις υποσχέσεις για μείωση φόρων και στήριξη των επιχειρήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς, έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία, και αθέμιτο ανταγωνισμό από την παραοικονομία.

Η Ομοσπονδία καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως μείωση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, έλεγχο του παραεμπορίου, βελτίωση της πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία, και ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος.

Σημαντικά σημεία:

  • Η πραγματική μείωση των άμεσων φόρων είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση των έμμεσων φόρων.
  • Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
  • Το φορολογικό σύστημα απαιτεί ριζική αναθεώρηση για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η νόμιμη εργασία.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρει:

Μπορεί οι διάφορες μελέτες να δείχνουν βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες και μια χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης με συμμετοχή στις διεθνείς αγορές, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών είναι πολύ διαφορετική.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές που στήριξαν, στηρίζουν και θέλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία και τη νόμιμη εργασία, τα τελευταία χρόνια βάλλονται από παντού και η επιβίωσή τους είναι δύσκολη. 

Ένα στρεβλό, παράλογο, μη σταθερό και χωρίς ουσιαστικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό φορολογικό σύστημα που το μόνο που καταφέρνει είναι να στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ αντιθέτως το παραεμπόριο, η παραοικονομία και η πραγματική φοροδιαφυγή μένουν στο απυρόβλητο.

Η ζωή του επιχειρηματία μικρού και πολύ μικρού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. My Data, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, υψηλός Φ.Π.Α., υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ανοδικές τιμές σε πρώτες ύλες και καύσιμα, υψηλό κόστος ενέργειας, έχουν φέρει – αν όχι όλους – την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε πολύ δύσκολη θέση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρία και κύριοι Υπουργοί, 

Το 2019 αλλά και το 2023 υποσχεθήκατε μείωση φόρων και στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα της επιχειρηματικότητας. Το 2023 το 55% των επαγγελματιών, με επίσημα στοιχεία, στήριξε την Κυβέρνησή σας και σας εμπιστεύτηκε. Το 2024 στις ευρωεκλογές με την αποχή τους θέλησαν να σας στείλουν ένα μήνυμα. 

Δυστυχώς, η πραγματική μείωση των άμεσων φόρων είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση των έμμεσων φόρων και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως αναθεωρήσετε την στρατηγική σας και προχωρήσετε σε μείωση Φ.Π.Α., μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της παράλογης προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, έλεγχο του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, έλεγχο των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας, πρόσβαση των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, μείωση χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις  ανάλογα του τζίρου και των υποχρεώσεών τους, κατάργηση των άδικων τεκμηρίων και αντικατάστασή τους από τον έλεγχο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία και νόμιμη εργασία.

Το φορολογικό σύστημα απαιτεί ριζική αναθεώρηση με στόχο την προώθηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μελετήσετε την παρούσα επιστολή και θα τη λάβετε σοβαρά υπ όψιν σας, πράττοντας τα δέοντα ανταποκρινόμενοι στο δίκαιο κάλεσμα της ελληνικής κοινωνίας και στην εμπιστοσύνη που έδειξαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα η επιχειρηματικότητα στις εκλογές του 2019 αλλά και του 2023 στην Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειες προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών της”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίεργο κοκκώδες αφρώδες υλικό σε Καλαθά, Σταυρό, Τερσανά, Κουλούρα

Ένα περίεργο κοκκώδες υλικό, αφρώδες, εμφανίστηκε σήμερα σε πολλές...

Συμφωνία “εθνικής ενότητας” Φατάχ και Χαμάς μετά από 17 χρόνια ρήξης

Συμφωνία «εθνικής ενότητας» με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων...

Κασσελάκης: «Σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει από το κόμμα – Τέλος είπα, τέλος»

«Τινάχτηκε» η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου...