Επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα “οικόπεδα” της Κρήτης

1 Σχόλιο

Ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση της ύπαρξης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχει υποβάλει η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ, με δέσμευση για την ολοκλήρωση του σε δύο αντί για τρία χρόνια, με στόχο να έχουμε σαφή εικόνα από τις έρευνες στο τέλος του 2023.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων Αριστοφάνης Στεφανάτος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies. Στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40 % και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20 %. Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας η ExxonMobil απέκτησε το 70 % ενώ το ποσοστό των ΕΛΠΕ ανέβηκε στο 30 %.

"Sponsored links"

Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ (Δυτικά της Κρήτης) και 19,868.37 τετρ.χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης).

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι τα σεισμικά δεν δίνουν την εικόνα των κοιτασμάτων με απόλυτη βεβαιότητα, ωστόσο δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή όχι. Σε ερώτηση σχετικά με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση των ερευνών, επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανέφερε: “αν τα κοιτάσματα είναι υπαρκτά, μιλάμε για τεράστια αξία που θα οδηγήσει στην επίλυση ορισμένων από τα πιο κρίσιμα εθνικά διλήμματα. Συνεπώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα. Δεν κρίνω ότι οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες είναι τόσο σημαντικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροπή από τον προγραμματισμό μας”.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει προοπτική επιτάχυνσης των εργασιών ενώ χαρακτήρισε πολύ καλύτερη συνεργασία με όλους τους πολίτες. Σημείωσε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού τον περασμένο Απρίλιο με την οποία παρέσχε δημόσια στήριξη στις έρευνες υδρογονανθράκων , αναδεικνύοντάς τις σε έργα εθνικής σημασίας δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές ενώ χαρακτήρισε “ψήφο εμπιστοσύνης” την ανάληψη του μεριδίου της ΤotalEnergies από την Exxon και τα ΕΛΠΕ. Στις υπόλοιπες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες προτεραιότητα της η ΔΕΗ τώρα είναι να προσέλθουν νέες επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας δεύτερος επενδυτής στις περιοχές που που έχουν μόνο έναν.

Στο πλαίσιο του απολογισμού επισημάνθηκε η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΔΕΥ οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον την αδειοδότηση και παρακολούθηση έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τον σχεδιασμό για την επιλογή χωρών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ως προς το πρώτο (αποθήκευση διοξειδίου) ο κ.Στεφάτος αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση των προοπτικών αποθήκευσης σε περιοχή των Γρεβενών ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται και η αποθήκευση υδρογόνου. Ως προς τα υπεράκτια αιολικά πράγμα πάρκα δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών. Κατέληξε ότι έχει γίνει αξιολόγηση του αιολικού δυναμικού σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλου είδους προσκόμματα (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, διαδρομές πλοίων, τουριστική ανάπτυξη, αρχαιολογικό ενδιαφέρον) και το επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ANTHONY FOSCOLOS

    Μακάρι.
    θα σωθεί οχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Είναι δυνατόν μια ολόκληρη Ευρώπη να εξαρτάται ενεργειακά, βιομηχανικά και γεωργικά απο το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Κολοσσιαίο Ευρωπαικό σφάλμα με βαρύτατο αντίτιμο.
    Εύχομαι να ξεκινήσουν απο τον γιγαντιαίο στόχο Τάλως ( ο μυθικός χάλκινος γίγας που προστάτευε την Κρήτη) που βρίσκεται στο μπλοκ 11 δυτικά του νομού Χανίων..Ειναι υπεργιγαντιαίο κοίτασμα βιογενούς φυσικου αερίου την εκμετάλλευση του οποίου εμποδίζουν οι εκπρόσωποι των Ρώσων στήν Ελλάδα που λέγονται οικολόγοι πράσινοι

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live