ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 394200/5925/1999 απόφασης του Υφυπουργού Γεωργίας, που αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών εμπορίας λιπασμάτων τύπου Α΄ και Β΄».
Κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παρ. 7 του Ν. 1565/85 (ΦΕΚ 164/Α΄/28.9.85), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 2326/95 (ΦΕΚ 153/Α΄/27.7.95), εξεδόθη η υπ’ αρ. 394200/5925/1999 απόφαση του Υφυπουρ-γού Γεωργίας, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών εμπορίας λιπασμάτων τύπου Α΄ και Β΄.
Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν γεωπόνο Ανωτάτης ή Πανεπιστημιακής Σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή πτυχιούχο Ανωτάτης ή πανεπιστημιακής Σχολής άλλων κλάδων με εξειδίκευση στους τομείς Εδαφολογίας-θρέψης φυτών ή Τεχνολόγο Γεωπονίας τμήματος Φυτικής Παραγωγής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Είναι δεδομένο ότι στις αγροτικές περιοχές οι επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων δεν είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε να αντέχουν οικονομικά την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων του κλάδου. Η οικονομική κρίση, μάλιστα, που μαστίζει τη χώρα, έχει συμβάλει στην πτώση του τζίρου, και κατ’ επέκταση και των κερδών, των εν λόγω επιχειρήσεων πάνω από 50%.
Το πρόβλημα θα λυθεί, όπως υποστηρίζουν οι έμποροι λιπασμάτων, αν ήτο δυνατόν να διατεθούν στις επιχειρήσεις του κλάδου γεωπόνοι κ.λπ. όχι με πλήρη και αποκλειστική, αλλά με μερική απασχόληση.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανά-πτυξης & Τροφίμων, εάν προτίθεται να τροποποιήσει κατά τα ανωτέρω την ως άνω μνημονευομένη Υπουργική Απόφαση.
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στον νομό Χανίων από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4015/2011».
Η εφαρμογή του ν. 4015/2011 («Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του κράτους») έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων, τα οποία έχουν αναστατώσει τον αλιευτικό κόσμο στον νομό Χανίων.
Ειδικότερα, λόγω της επικείμενης μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του τομέα της αλιείας στους Δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και της χρονοβόρου διαδικασίας τροποποι-ήσεως των καταστατικών των Επαγγελματικών Αλιευτικών Συλλόγων, πολλοί αλιείς κινδυνεύουν στο τέλος του έτους να βρεθούν χωρίς άδεια, με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιοχές του νομού Χανίων, όπως οι Δήμοι Σφακίων και Γαύδου, δεν συγκεντρώνεται ο απαιτού-μενος αριθμός για την ίδρυση αλιευτικού συλλόγου, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον νέο νόμο.
Για την υφισταμένη κατάσταση η Αντιπεριφέρεια Χανίων έχει ενημε-ρώσει εγγράφως τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανά-πτυξης & Τροφίμων.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανά-πτυξης & Τροφίμων, εάν προτίθεται να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Βουλευτής Ν.Δ.− Χανίων