Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για την προστασία του ιστορικού τόπου της Καντάνου από την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή

Κανένα σχόλιο

Με νεα ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης επαναφέρει το θέμα σχετικά με τη λειτουργία του Λατομείου Καντάνου, καθώς, όπως σημειώνει, «έχουν διαπιστωθεί σωρεία παρατυπιών, που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, σε βάρος της προστασίας του ιστορικού τόπου της Καντάνου».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

  1. Για μια σειρά από διοικητικές ενέργειες (εγκρίσεις που δόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης) για την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή, δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αν και επηρεάζεται άμεσα ο κηρυγμένος ιστορικός τόπος. Μάλιστα, οι παραπάνω αποφάσεις αποσιωπούν το θεσμικό καθεστώς του φαραγγιού ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 336/2016).
  2. Μεταξύ των χρησιμοποιούμενων και προς χρήση εκτάσεων από την εταιρεία συγκαταλέγονται 7 εκτάσειςσυνολικού εμβαδού 38,41 στρ, που στο παρελθόν είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες και έχουν αποχαρακτηριστεί για τις ανάγκες λειτουργίας του λατομείου. Για καμία από τις προαναφερόμενες πράξεις άρσης αναδάσωσης δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ, μολονότι 2 από αυτές τις εκτάσεις (συνολικής έκτασης 10 στρ.) βρίσκονται εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου, ενώ στο σύνολό του ο αδειοδοτημένος χώρος εξόρυξης και οι υπόλοιπες χρησιμοποιούμενες εκτάσεις βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού τόπου και έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτόν.
  3. Με Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα, η οποία εκδόθηκε μετά την έκδοση των παραπάνω 7 πράξεων άρσης αναδάσωσης, η Δ/νση Δασών Χανίων παραχωρεί προς λατομική εκμετάλλευση στη «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.», κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το σύνολο της παραπάνω έκτασης, και μεταξύ αυτών και τα 10,276 στρ. από τον ιστορικό τόπο!
  4. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός της τροποποίησης -το 2018 – της ΑΕΠΟ του 2013 και η παραχώρηση στην εταιρεία μέρους του κηρυγμένου ιστορικού τόπου.
  5. Επίσης, η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης των πρώην αναδασωτέων περιοχών, που μετατίθεται από το 2028 στο 2048, είναι σαφώς επιβαρυντική για την προστασία του ιστορικού τόπου. (Σημειώνουμε ότι το 2015 η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ ενέκρινε την ΑΕΠΟ του 2013 με τη σημείωση, ότι «θα πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματική μελέτη για την αποκατάσταση του λατομείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η έμμεση βλάβη στον ιστορικό τόπο θα είναι μόνιμη και οριστική».)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση:

"Sponsored links"

Για την προστασία του ιστορικού τόπου του φαραγγιού της Καντάνου στα Χανιά από τη λειτουργία και επέκταση του υφιστάμενου λατομείου και την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση του ιστορικού τόπου, που έχει πληγεί.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις