Ευρωβαρόμετρο: 8 στους 10 Ελληνες δυσκολεύονται να «βγάλουν» τον μήνα

Κανένα σχόλιο

Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εννέα στους δέκα, βρίσκουν την ελληνική οικονομία να μην είναι σε καλή κατάσταση («κακή», EL:89% -1, EU27:59% -10 για εκάστοτε εθνική οικονομία), καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2022.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (EL: 85% +8, EU27:55% +1). Ωστόσο, σε βάθος ενός χρόνου από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, πιστεύουν ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι οι ίδιες (EL:55%, EU27:56%), σε αντίθεση με ποσοστό 22% που προβλέπει επιδείνωση (EU27:15%).

Σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, οι Έλληνες ερωτηθέντες προβλέπουν ότι θα είναι ίδια ή χειρότερη (37%), με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους πολίτες να διαμορφώνονται στο 38% (ίδια) και 28% (χειρότερη) για την κατάσταση της εκάστοτε εθνικής οικονομίας.

"Sponsored links"

Σχετικά με τα οικονομικά της οικογένειας και του νοικοκυριού, ένας στους δύο Έλληνες φαίνεται να αγωνιά για την κάλυψή τους (EL:49% -5, EU27:26%). Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού όσων δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (EL:77% +8 αθροιστικά: δηλ. 29% τις περισσότερες φορές & 48% κατά καιρούς, EU27:33%). Μόνο 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να απέχει σημαντικά (EL:23%-8, EU27:66%-1).

Τέλος, οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο καθησυχασμένοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σχετικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους (EL:50% +4,EU27:72% +4).

Διευκρινίζεται ότι η έρευνα διεξήχθη πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και πριν την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε πρωτοφανή άνοδο των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης.

Η πανδημία
Οι περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αξιολογώντας ως θετικά και αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν (EL:49% -4,EU27:54%).

Ωστόσο, σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών (το μεγαλύτερο ποσοστό στην έρευνα) εκφράζει αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα τους (EL: 99%, EU27:89%-4). Η ανησυχία αφορά και στους ίδιους, προσωπικά (EL: 72%-4, EU27:41%-2)

Σημαντικότερα θέματα για την Ελλάδα αποτελούν η υγεία (ΕL:41% -3, EU:32% -10), η οικονομία (με σημαντική πτώση του ποσοστού σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, EL:40% -19, EU27:19% -14), η ανεργία (EL:34% -3, EU27:14% -11), και η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (EL:32% EU27:41%). Ακολουθούν, με ποσοστά ίσα ή μικρότερα του 10%, το μεταναστευτικό, το δημόσιο χρέος (πλέον κάτω από 10%), η εγκληματικότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα, η φορολογία, οι συντάξεις, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η παροχή ενέργειας, η τρομοκρατία και η στέγαση.

kerdos.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live