12.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Ευρωβουλευτής: Η πολιτική της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ «δεν είναι δημοκρατικά υπεύθυνη»

Ημερομηνία:

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας δεν έχουν αντιμετωπίσει σωστά το θέμα της πιθανής ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στη βόρεια Ευρώπη και, ως εκ τούτου, απαιτεί μια ευρύτερη δημοκρατική συζήτηση, δήλωσε σε συνέντευξή της στη EURACTIV ευρωβουλευτής της Σουηδίας.

«Είμαι αρκετά έκπληκτη για το πώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χειρίζεται το θέμα από την άποψη της δημοκρατικής διαδικασίας», δήλωσε η Μαλίν Μπγιορκ, Σουηδή ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η Μπγιορκ προέρχεται από το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα, ένα από τα σπάνια κόμματα στη σουηδική Ρικσνταγκ που αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Μπγιορκ, ο χειρισμός της συζήτησης για το ΝΑΤΟ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Σουηδία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Η στρατιωτική ευθυγράμμιση ή μη ευθυγράμμιση της Σουηδίας θα αποφασιστεί μέσα από μερικές συνεδριάσεις Zoom. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι δημοκρατικά υπεύθυνο», δήλωσε ο Σουηδή ευρωβουλευτής.

Αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του κομματικού συμβουλίου για την πολιτική του στο ΝΑΤΟ, την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες υποτίθεται ότι θα πραγματοποιήσουν γύρω στις 15 Μαΐου, όπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Τομπάιας Μπάουντιν πριν από δύο εβδομάδες.

Σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα υιοθετήσει μια θέση υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση ένταξης στη Συμμαχία και να γίνει μέλος της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως άφησε να εννοηθεί ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Σκανδιναβίας-Ινδίας.

Ωστόσο, δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Μπγιορκ και του κόμματός της. Στις 28 Απριλίου, ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Νούσι Ντάντγκοσταρ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, πολύ αργότερα από την απόφαση για το ΝΑΤΟ Φινλανδίας-Σουηδίας, που ενδεχομένως αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

«Νομίζω ότι αξίζει τη δική του δημοκρατική διαδικασία, τη δική του συζήτηση και το δικό του πολιτικό και δημοκρατικό χώρο», δήλωσε η Μπγιορκ, προσθέτοντας ότι το κόμμα της θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό», αλλά ότι «η απουσία του είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι».

Ανησυχεί μάλιστα ότι η μη προσφυγή σε δημοψήφισμα για το θέμα θα γινόταν παιχνίδι στα χέρια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να μην ενδώσουμε στον Πούτιν. Δεν πρόκειται μόνο για τα όπλα, αλλά και για το τι είδους κοινωνία είμαστε», είπε.

Ισχυρή αντιπολίτευση

Το σουηδικό Αριστερό Κόμμα είναι παραδοσιακά προσκολλημένο στο καθεστώς μη προσήλωσης της χώρας και αντιτίθεται ριζικά σε μια ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το μανιφέστο του κόμματος, μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα καθιστούσε πιο δύσκολη την άσκηση μιας ανεξάρτητης και αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής, ενώ θα κινδύνευε να εξαναγκαστεί σε πολέμους και συγκρούσεις στις οποίες η Σουηδία δεν θέλει να συμμετάσχει.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν θα αυξήσει την ασφάλειά μας, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Μπγιορκ, προσθέτοντας ότι «θα συνδεθούμε με άλλες συγκρούσεις που δεν είναι απαραίτητα δικές μας».

Σύμφωνα με τη Σουηδή ευρωβουλευτή, η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συνεπαγόταν αύξηση των εντάσεων από την οποία δεν θα επωφελούνταν ούτε η Σουηδία ούτε η Ευρώπη.

«Θα έφερνε μια κούρσα εξοπλισμών και μια λογική πυρηνικών όπλων. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν ο δρόμος προς μια «αμοιβαία καταστροφή» που θα ανησυχούσε την ίδια και το κόμμα της περισσότερο από μια πιθανή ρωσική επίθεση αυτή τη στιγμή.

Αντιθέτως, η Μπγιορκ τάχθηκε υπέρ μιας ανεξάρτητης σουηδικής εξωτερικής πολιτικής.

«Το καλύτερο για την ασφάλειά μας είναι να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις που βασίζονται στις ανάγκες ασφάλειας της Σουηδίας», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα της θα πρέπει, ωστόσο, να επιδιώξει τη συνεργασία με δημοκρατικά κράτη, κάτι που πιστεύει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εμποδίζει.

«ΝΑΤΟ σημαίνει συνεργασία με τον [Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ] Όρμπαν και με τις ΗΠΑ, των οποίων ηγούνται προς το παρόν οι Δημοκρατικοί, αλλά θα μπορούσαν να έχουν και πάλι τον Τραμπ ή κάτι χειρότερο», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και η ΕΕ θα ήταν πιο ισχυρή ως ένας μη στρατιωτικοποιημένος παράγοντας που μπορεί «να υπερασπιστεί πραγματικά τις αξίες των δημοκρατικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων στις οποίες πιστεύουμε».

Ενάντια στον Πούτιν

Παρόλο που το κόμμα της τάσσεται κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Μπγιορκ αρνήθηκε κάθε υποστήριξη προς τη Ρωσία του Πούτιν, έναν χαρακτηρισμό που χαρακτήρισε «πολιτικές φήμες» και «βλακείες».

«Όλοι μας φοβόμαστε και ανησυχούμε κάπως για τα στρατιωτικά και αυταρχικά παράγωγα του Πούτιν, και ήμασταν εξαιρετικά σαφείς στην κριτική μας», είπε, υποστηρίζοντας ότι μια θέση κατά του ΝΑΤΟ δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υποστήριξη ή ακόμη και συμπάθεια για το ρωσικό καθεστώς.

«Το κόμμα της σουηδικής Αριστεράς ήταν εξαιρετικά σαφές ως προς τη θέση του για το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν και το κατήγγειλε, ζητώντας πολύ σκληρές κυρώσεις», υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της είχε καταγγείλει έντονα τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας το 2014 και υποστήριξε τις κυρώσεις που ελήφθησαν ως αντίδραση.

Σύμφωνα με την ίδια, τέτοιες κατηγορίες εν μέσω της συζήτησης για το ΝΑΤΟ στη Σουηδία «δείχνουν πόσο μικρός και περιορισμένος έχει γίνει ο χώρος για δημοκρατική συζήτηση» στη Σουηδία.

«Είναι αρκετά κακό για τη δημοκρατία να υπάρχει ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα», κατήγγειλε η ίδια, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική μη συμπόρευση αποτελεί «έγκυρη και πολύτιμη στρατηγική ασφαλείας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της...

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν...