16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ευρωεκλογές: Ο Μητσοτάκης βάζει από νωρίς στο στόχαστρο τη δεξιά στα… δεξιά της ΝΔ

Ημερομηνία:

Μέσα σε δύο ημέρες ο πρωθυπουργός έκανε σαφή δύο πράγματα: πρώτον, ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές έχει ήδη αρχίσει και, δεύτερον, ότι στο στόχαστρό του βάζει τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ενόψει της ευρω-κάλπης του Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφύλαξε… ιδιαίτερη μεταχείριση στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης με μια ιδιαίτερα σκληρή αναφορά: μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι δεν πρέπει «να γίνουν αφορμή τυφλής διαμαρτυρίας. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις άλλο σήμα θέλει συχνά να στείλει ο ψηφοφόρος και άλλο είναι τελικά αυτό που επιστρέφεται με το αποτέλεσμα. Κάτι που ισχύει και για όσα κομματίδια βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους. Είναι αυτά που κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα. Δεν βλέπουν, όμως, παρά μόνο τη σκιά τους. Και όπως έλεγε και ο Samuel Johnson, “ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα”» (σ.σ. ο ακριβής «αφορισμός» του Johnson είναι: «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του αχρείου»).

Μια ημέρα αργότερα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, πάλι αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι «η ακροδεξιά είχε πάντα μία διακριτή εκλογική παρουσία, τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Υπήρχε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος δεξιά της ΝΔ. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα, όχι στον βαθμό που να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις. Αλλά εγώ θα ήθελα πραγματικά να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπεύθυνου πατριώτη και αυτού ο οποίος “πουλάει” με πολύ μεγάλη άνεση τον πατριωτισμό του, χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», ενώ προηγουμένως είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, για ορισμένους ισχυρισμούς που είχε κάνει για την τραγωδία των Τεμπών.

Η «στόχευση» του Κ. Μητσοτάκη προς τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν είναι τυχαία: αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο σάιτ politic.gr, στο ερώτημα περί πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,7%, η Ελληνική Λύση «πιάνει» διψήφιο ποσοστό με 10,2% και η Νίκη μοιάζει να κρατά τις δυνάμεις της (βρίσκεται στο 4,2%), ενώ μόνο οι Σπαρτιάτες εμφανίζονται να καταρρέουν (1,5%). Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές, το κόμμα του Κ. Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό 8% και η Νίκη 4,7% (και σε αυτό το ερώτημα οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στα χαμηλά, με 1,9%). Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου οι Σπαρτιάτες είχαν πάρει ποσοστό 4,68%, η Ελληνική Λύση 4,44% και η Νίκη 3,70%.

Η τάση αυτή, δηλαδή, της ενίσχυσης της Ελληνικής Λύσης και της σταθεροποίησης της Νίκης εμφανίζεται και σε άλλες τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που προφανώς προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες, άλλωστε, πάντα χαρακτηρίζονται ως πιο «χαλαρές» και ενίοτε αποτελούν και μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Και, στην περίπτωση της κυβέρνησης η δυσαρέσκεια των πολιτών για μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια ή το αίσθημα ασφάλειας, καταγράφεται σταθερά και εδώ και πολύ καιρό στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, μαζί με άλλα ανησυχητικά ευρήματα, όπως το ότι 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι γίνεται απόπειρα συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη και ότι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το δυστύχημα (δημοσκόπηση ALCO).

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχει φθορά, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η φθορά να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές, είτε μέσω αποχής είτε μέσω ψήφου διαμαρτυρίας προς μικρότερα κόμματα. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν και με την ενόχληση που προκάλεσε σε σημαντικό μέρος του πιο συντηρητικό κομματιού των ψηφοφόρων ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – και με την εκκλησία να συνεχίζει τις αντιδράσεις της κατά της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης – εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί τις… χημικές αντιδράσεις που μπορούν να προκληθούν ενόψει ευρω-κάλπης, όπου το κυβερνών κόμμα μπορεί να απολέσει δυνάμεις και τα κόμματα στα δεξιά του να εμφανιστούν ιδιαίτερα ενισχυμένα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Μητσοτάκης επιχειρεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης με τα κόμματα αυτά, είτε απαξιώνοντάς τα με… διασκευές αποφθεγμάτων του Samuel Johnson, είτε με επιθέσεις για θέσεις και δηλώσεις τους, προκειμένου να συσπειρώσει όσο μπορεί το εκλογικό σώμα της ΝΔ, καθώς αναγνωρίζει ότι ένα όχι καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές μπορεί να δημιουργήσει και εσωστρέφεια, αλλά και συνθήκες αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...