Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολύ σοβαρές οι παραβάσεις και οι ελλείψεις στον Ενεργειακό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ σε περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη – Πιθανή η παραπομπή και καταδίκη της Ελλάδας

Κανένα σχόλιο

Σημαντικές εξελίξεις στο θέμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε όλη την Κρήτη είναι πιθανό να προκύψουν το επόμενο διάστημα αφού σύμφωνα με την απάντηση του προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε καταγγελία κατοίκων του Αποπηγαδίου, οι παραβάσεις που καταγράφονται είναι τόσο σοβαρές που, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα Αποπηγάδι σε περίπτωση παραπομπής και καταδίκης της Ελλάδας για το θέμα, ο Ενεργειακός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό ώστε να σημάνει την αρχή του τέλους της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, η πλειοψηφία των επενδύσεων βιομηχανικών αιολικών σταθμών συσσωρεύεται σε περιοχές Natura 2000.

Πιο αναλυτικά, σε σχετικό δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας αναφέρονται τα εξής:

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην καταγγελία για Αποπηγάδι

"Sponsored links"

Στις 23-07-2015 ο Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) απάντησε στην καταγγελία μας σχετικά «με την πιθανή παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της αδειοδότησης αιολικών και υβριδικών σταθμών παράγωγης αιολικής ενέργειας στην περιοχή Αποπηγάδι Χανίων Κρήτης και των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.» Η καταγγελία μας έχει καταχωρηθεί με τον αριθμό CHAP(2014)03428.

Όπως επισημαίνει ο Προϊστάμενος « δεν θα κινηθεί νέα διαδικασία επί παραβάσει σχετικά με το θέμα αυτό» δεδομένου ότι «η Επιτροπή δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να κινήσει ατομικές διαδικασίες παραβίασης για κάθε έργο ξεχωριστά», αλλά όμως τα στοιχεία που διαβιβάσαμε για το Αποπηγάδι στην Επιτροπή «θα ληφθούν δεόντως υπόψη στα πλαίσια της υπόθεσης 2014/4073»

Η υπόθεση 2014/4073 αφορά τη διαδικασία παραβίασης που έχει κινήσει η Επιτροπή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες «σχετικά με την παραβίασης της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ από διάφορα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων». Η Επιτροπή έστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση «Προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε. Στη εν λόγω επιστολή η Επιτροπή εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας επειδή δεν υπέβαλε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για της ΑΠΕ σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στις περιοχές Natura2000 της Ελλάδας, με βάση τους στόχους διατήρησης τους, και επειδή συμφώνησε μ’ αυτό το σχέδιο χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των οικείων περιοχών Natura.»

Δηλαδή η Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα ότι στο στάδιο Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ δεν έγινε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων του σε σχέση με τους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων Νατούρα (ιδιαίτερα των ΖΕΠ που είναι για τα πουλιά) και δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι στόχοι διατήρησης.

Να τονίσουμε ότι τις νομικές παραβιάσεις στο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ για τις οποίες καταγγέλλει η ΕυρωπαΪκη Επιτροπή την Ελλάδα, τις είχαν επισημάνει εγκαίρως συναγωνιστές και τις είχαν προβάλλει πλήρως τεκμηριωμένα στις σχετικές δίκες που έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ). Το ΣΤΕ όμως αποφάσισε ότι όλα είναι νόμιμα!

Οι παραβάσεις που καταγράφονται στην υπόθεση 2014/4073 (στην οποία εντάχθηκε και το Αποπηγάδι) είναι τόσο σοβαρές που, σε περίπτωση παραπομπής και καταδίκης της Ελλάδας για το θέμα, ο Ενεργειακός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που ίσως να σημάνει και την αρχή του τέλους της “φούσκας” των αιολικών-μεγαθηρίων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η απόλυτη πλειοψηφία των επενδύσεων βιομηχανικών αιολικών σταθμών συσσωρεύεται στις – κατά τ’ άλλα – “προστατευόμενες” περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απάντηση του Paul Speight εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των ΑΠΕ σε περιοχές Natura 2000:

Eurwpaikh Epitroph APE

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live