21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εφορία: Δικαίωση φορολογουμένων μετά από προσφυγή

Ημερομηνία:

To 25,6% των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων που προσέφυγαν στην εφορία αμφισβητώντας φόρους και πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, δικαιώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ). Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ συνολικά (μέχρι και τον Νοέμβριο) παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 6.830 υποθέσεις εκ των οποίων έκλεισαν οι 6.238.

Από την εξέταση των υποθέσεων τα στελέχη της ΔΕΔ δικαίωσαν 1.751 φορολογούμενους και επιχειρήσεις καθώς διαπιστώθηκαν από τυπικά έως και ουσιαστικά λάθη των ελεγκτών, απορρίφθηκαν 3.907 υποθέσεις, ενώ 15 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν δηλαδή απέσυραν την προσφυγή τους. Για 565 φορολογούμενους εξέπνευσε η προθεσμία για εξέταση της υπόθεσης τους κάτι που σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα (μαζί με όσους οι προσφυγές απορρίφθηκαν) να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με στελέχη μεγάλων δικηγορικών γραφείων οι περισσότερες εκ των υποθέσεων που οδηγούνται στα πρωτοδικεία, οι οποίες έχουν απορριφθεί από τη ΔΕΔ με σχετική έκθεση, απορρίπτονται και από τα δικαστήρια. Και αυτό καθώς η ΔΕΔ πλέον λειτουργεί ώς ένα μικρό δικαστήριο εκδίδοντας ωστόσο έναν τεράστιο όγκο αποφάσεων. Αυτές που μπορούν να κερδηθούν σημειώνουν δικηγόροι που ασχολούνται με φορολογικές υποθέσεις είναι όσες απορρίφθηκαν σιωπηρά χωρίς δηλαδή να έχει ασχοληθεί κάποιος υπάλληλος της ΔΕΔ (λόγω των πολλών υποθέσεων που κατευθύνονται στη ΔΕΔ ετησίως) και εξέπνευσε η τετράμηνη προθεσμία.

Στο μεταξύ όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 370 άτομα. Το αίτημα αυτό αφορά πρόσωπα τα οποία εμπλεόκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και η Αρχή για το ξέπλυμα ζητεί από την ΑΑΔΕ πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα. Τα άτομα αυτά προέκυψαν από τη διερεύνηση 88 υποθέσεων που έχει ανοίξει η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Επίσης, η ΑΑΔΕ στο 9μηνο του 2022 εξέδωσε εντολή ελέγχου για 213 υποθέσεις, από τις υποθέσεις που είχε στείλει η Αρχή για το ξέπλυμα και η επεξεργασία των υπολοίπων υποθέσεων συνεχίζεται. Το ίδιο διάστημα, οριστικοποιήθηκαν 138 υποθέσεις και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 86,3 εκατ. ευρώ. Από τις βεβαιωθέντα πρόστιμα ωστόσο εισπράχθηκαν μόλις 1,95 εκατ. ευρώ. Συνολικά από 2016 έχουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν βεβαιωθεί 1,24 δις. ευρώ πρόστιμα από τις αρχές αλλά το ποσό που έχει εισπραχθεί μόλις και ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ. Επίσης, παραπέμφθηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και 539 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ ο καθένας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα χρήματος. Συνολικά οι 536 φορολογούμενοι έχουν χρέη που συνολικά αγγίζουν τα 496 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...