19.8 C
Chania
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2026

Ζάεφ: “Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας”

Ημερομηνία:

Την πεποίθηση πως «με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έλαβε όνομα erga omnes, ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο BBC, o Ζάεφ εκτίμησε πως η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα», εξήγησε.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τη μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

«Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο Ζάεφ, σε άλλο μέρος της συνέντευξής του, κάλεσε επίσης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση του BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».

Αστειευόμενος μάλιστα ανέφερε ότι η μόνη φιλοδοξία τους είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας έναρξης για τη Μεγάλη Παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ανακοινώνει ότι η Μεγάλη Παρέλαση της 22ας Φεβρουαρίου 2026 θα ξεκινήσει στις 1 μ.μ. αντί για τις 2 μ.μ., λόγω πρόβλεψης άστατου καιρού.

Εκδήλωση τιμής στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής διοργανώνει η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής στις 27 Φεβρουαρίου στο Μάλεμε. Θα τιμηθούν οι τρεις Χανιώτες εκτελεσθέντες.

Καθαρά Δευτέρα 2026: Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε συγκέντρωση στους Αγίους Αποστόλους ενάντια στα σχέδια για θέατρο 1.700 θέσεων

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε συγκέντρωση στους Αγίους Αποστόλους την Καθαρά Δευτέρα, διαμαρτυρόμενη για σχέδια δημιουργίας θεάτρου 1.700 θέσεων.

«Tης Uber τσιράκι, Κυρανάκη»: Ένα με τους οδηγούς ταξί ο Παύλος Πολάκης

Ένα με τους οδηγούς ταξί έγινε ο Παύλος Πολάκης. Ο κρητικός βουλευτής μαζί...