21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ είναι “επένδυση”, όχι “ελεημοσύνη”

Ημερομηνία:

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν είναι “ελεημοσύνη” αλλά “επένδυση”, είπε χθες Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούσαν τα ουκρανικά εθνικά χρώματα.

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και αυτή μπορεί να αποφασίσετε”, είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. “Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο“.

Η Ουκρανία “κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ”, είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο.

“Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους”, είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια παραχώρησαν μαζί μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot.

Ο ουκρανός πρόεδρος φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...