Ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς ρεύματος: Νέες αυξήσεις έως 58%

1 Σχόλιο

Με εκτροχιασμό απειλούνται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, με το νέο ράλι στις τιμές της χονδρικής που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ. Η μεγαβατώρα κοστίζει σήμερα στην Ελλάδα 426,9 ευρώ, καταγράφοντας άλμα 52,5% συγκριτικά με ένα 24ωρο πριν.

Αναλυτές εκτιμούν πως το νέο ράλι δείχνει αυξήσεις 18% – 58% στην τελική τιμή λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα Μαρτίου, «καπέλο» που έρχεται να προστεθεί στα ήδη αυξημένα τιμολόγια που καταφθάνουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την κατανάλωση Φεβρουαρίου. Δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και καθώς δεν υπάρχει ορατό έδαφος για βραχυπρόθεσμη λήξη των εχθροπραξιών, οι προβλέψεις για τον Απρίλιο είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Τα futures για την ελληνική αγορά ενέργειας στο ευρωπαικό χρηματιστήριο δείχνει τιμή χονδρικής 480 ευρώ για τον Απρίλιο έναντι 260 για τον Μάρτιο. Στη λιανική αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις 36,6% – 83% συγκριτικά με τον Μάρτιο και 114% συγκριτικά με τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου.

"Sponsored links"

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Η» η πλατφόρμα allazorevma.gr ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 375 KWh το μήνα πλήρωσε τον Ιανουάριο 93,60 ευρώ με επιδότηση 42 ευρώ και χονδρική 227 ευρώ. Τον Φεβρουάριο πλήρωσε 90,40 ευρώ με επιδότηση 39 ευρώ και χονδρική 211 ευρώ.

Τι θα συμβεί όμως με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που επηρεάζονται κατά μείζονα λόγο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία;

Στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας τα futures για τον Μάρτιο δείχνουν μέση τιμή χονδρικής 260 ευρώ. Με τις μέχρι στιγμής τιμές η μέση τιμή Μαρτίου διαμορφώνεται στα 302,16 ευρώ. Αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές τις επόμενες ημέρες – πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα – η μέση τιμή Μαρτίου θα κλείσει υψηλότερα δείχνοντας ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

Με μέση τιμή χονδρικής Μαρτίου στα 260 ευρώ η κατανάλωση των 375 KWh καταλήγει σε τιμή λιανικής 108,60 ευρώ – Αύξηση 18% συγκριτικά με τα τιμολόγια Φεβρουαρίου

Με μέση τιμή χονδρικής Μαρτίου στα 350 ευρώ η κατανάλωση των 375 KWh καταλήγει σε τιμή λιανικής 142,37 ευρώ – Αύξηση 58% συγκριτικά με τα τιμολόγια Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα τιμολόγια των επιχειρήσεων:  

Με μέση τιμή χονδρικής Μαρτίου στα 260 ευρώ η κατανάλωση για μια μικρή επιχείρηση 1.000 KWh καταλήγει σε τιμή λιανικής 341,86 ευρώ – Αύξηση 17,5% συγκριτικά με τα τιμολόγια Φεβρουαρίου

Με μέση τιμή χονδρικής Μαρτίου στα 350 ευρώ η κατανάλωση για μια μικρή επιχείρηση των 1.000 KWh καταλήγει σε τιμή λιανικής 437,26 ευρώ – Αύξηση 50% συγκριτικά με τα τιμολόγια Φεβρουαρίου

Ακόμη χειρότερη προοιωνίζεται η κατάσταση για τα τιμολόγια Απριλίου:

"Sponsored links"

Με μέση τιμή χονδρικής Απριλίου στα 480 ευρώ η κατανάλωση για ένα μέσο νοικοκυριό των 375 KWh καταλήγει σε τιμή λιανικής 194,05 ευρώ – Αύξηση 114% συγκριτικά με τα τιμολόγια Φεβρουαρίου

Ο ρόλος των λιγνιτικών

Καθώς οι συνθήκες στο μέτωπο της ενέργειας ομοιάζουν με «τέλεια καταιγίδα» αναλυτές εκτιμούν πως θα αυξηθεί κι άλλο στο αμέσως προσεχές διάστημα η συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Ήδη η συμμετοχή του λιγνίτη αυξάνεται σταθερά, έχοντας αγγίξει το 18% – 20% συγκριτικά με το 5% που ήταν πριν την κρίση.

Ημερησία

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live