Ηλ. Κονοφάγος: Κίνδυνος απαγκίστρωσης των εταιρειών εξορύξεων από την Ελληνική ΑΟΖ – Καταρρέουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Κανένα σχόλιο

“Τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ακύρωσης των ελληνικών εξορύξεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να καταρρέουν στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν έλθει σε δυσχερή θέση πολλές εξορυκτικές εταιρείες.

Η καθυστέρηση μας για 15 χρόνια στις εξορύξεις, ίσως αποβεί μοιραία όχι μόνο εξαιτίας των γεωπολιτικών δεδομένων που θέλει να φτιάξει στην περιοχή και νότια της Κρήτης ο Ερντογάν, αλλά και εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, που καθιστά την εξόρυξη του ασύμφορη για την επόμενη πενταετία”.

Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηλίας Κονοφάγος , μιλώντας στον 98.4 .

"Sponsored links"

Με άλλα λόγια, αυτή η κατάσταση είναι μεσοπρόθεσμα εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τα αναμενόμενα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου όσο και για την παρουσία τους εντός της ελληνικής επικράτειας για την ανάδειξη του ορυκτού μας πλούτου σε υδρογονάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα η έγκυρη εταιρεία αξιολόγησης της διεθνούς αγοράς υδρογονανθράκων IHS Markit διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (από την οποία εισάγουμε ήδη φορτία LNG) θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα δηλαδή στο επίπεδο των 2 δολαρίων ανά MMBtu το 2020 και ότι εκεί αναμένεται να παραμείνουν για αρκετό διάστημα.

Η εικόνα του αναμενόμενου κέρδους από τις εξορύξεις φαίνεται επί του παρόντος να καταρρέει σημαντικά.

Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να είναι βαθιές.

Είναι γνωστό ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η ΕxxonMobil και η Total, αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά οικονομικά προβλήματα, αλλά πολύ περισσότερο υποφέρουν οι μικρομεσαίες πετρελαϊκές εταιρείες εξορύξεων που αυτή την στιγμή αντιπροσωπεύουν το 30% τις παγκόσμιας παραγωγής περίπου. Τέτοιες μικρομεσαίες εταιρείες έχουν επιδείξει πρόσφατα σημαντικό ενδιαφέρον σε περιοχές για τις οποίες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει πρόσφατα επιλέξει για να προκηρύξει σε διεθνή διαγωνισμό παραχωρήσεων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις