17.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

ΗΠΑ: Μια μέρα πριν τον δημοσιονομικό γκρεμό

Ημερομηνία:

Καθοριστική αναμένεται η σημερινή ημέρα στις ΗΠΑ καθώς εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει τον δημοσιονομικό γκρεμό για τη χώρα. Αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία τότε οι φόροι θα αυξηθούν για τους περισσότερους Αμερικανούς και θα επέλθουν σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες από το νέο έτος, κάτι που οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τις συνομιλίες σχετικά με το«δημοσιονομικό βάραθρο», διέκοψε προς το παρόν ηΓερουσία των ΗΠΑ, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας στον αμερικανικό λαό από την 1η Ιανουαρίου. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα πιθανότατα στις 18.00 (ώρα Ελλάδος).

Σημείο τριβής φαίνεται να είναι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, η οποία προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ύψους των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. ΟιΔημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να πειραχτεί.

Μία άλλη σημαντική διαφωνία αφορά στην αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, την οποία επιδίωξε ο κ. Ομπάμα αλλά αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, που θέλουν να συνδυάσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων με μειώσεις δαπανών σε κοινωνικά επιδόματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς ώστε να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία. Σε συνέντευξή του στο NBC (που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο), ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν σήμερα για το σχετικό σχέδιο νόμου. Κατηγόρησε δε, τους Ρεπουμπλικάνους για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να επεκταθούν οι μειώσεις στους φόρους για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

«Λένε (σ.σ. οι Ρεπουμπλικάνοι) πως η βασική τους προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος, όμως ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν δείχνε πως μόνη τους προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουν πως οι φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα προστατευθούν» σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε ένα προφανές αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ υποστήριξε πως θα προσπαθήσει τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί θα πρέπει να σταλεί επειγόντως και στα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τα διαδικαστικά εμπόδια στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη δράση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ