15.8 C
Chania
Thursday, November 30, 2023

Ηράκλειο: Αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς – 1.000 εντολές διακοπής το μήνα!

Ημερομηνία:

Τεράστιο πρόβλημα έχει προκυψει από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που “φουσκώνουν” μέρα με τη μέρα  λόγω της ενεργειακής κρίσης, “γονατίζοντας” νοικοκυριά κι επειχειρήσεις.

Ο αριθμός των καταναλωτών που αδυνατουν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος είτε λόγω έλλειψης χρημάτων είτε λόγω συσσωρευμένων οφειλών αυξάνεται συνεχώς,  με αποτελεσμα πολλά νοικοκυριά και στην Κρήτη να βυθίζονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο ekriti.gr, o Γιάννης Βρέντζος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης τεχνικών της ΔΕΗ, καταγράφεται ένας τεράστιος όγκος εντολών διακοπής ρεύματος σε όλη τη χώρα καθώς μέχρι στιγμής έχουν δοθεί πάνω από  180.000 τέτοιες εντολές στο ΔΕΔΔΗΕ.

Στο Ηράκλειο, εκδίδονται περίπου 1.000 εντολές διακοπής ρεύματος το μήνα (!) ενώ από αυτές εκτελείται στο τέλος περίπου το 30%, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω συμφωνίας μέσω διακανονισμών. Ωστόσο όπως υποστηρίζει ο κος Βρέντζος, υπάρχουν και πάροχοι που δίνουν εντολή διακοπής ρεύματος ακόμα και για οφειλές ύψους 30 ευρώ!

Ο ίδιος εκτιμά ότι προβλέπεται ένα “θερμό καλοκαίρι”, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πολλαπλαστιαστούν και ενδεχομένως να φτάσουν τις 2.000 σε επίπεδο Ηρακλείου.

Σε συνθήκες αβεβαιότητας η ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως φαίνεται λοιπόν, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου ο νέος τρόπος υπολογισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ο νέος μηχανισμός αποτύπωσης των χρεώσεων στους λογαριασμούς, με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με τη χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, το οικονομικό επιτελείο μετρά το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης, ενώ οι εταιρείες «ψάχνουν» τις τιμές που θα ανακοινώσουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Οι διατάξεις για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου, αναμένεται να απασχολήσουν, κατά μείζονα λόγο, τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και στον βασικό κορμό του αφορά το αδειοδοτικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με τις τιθέμενες διατάξεις, έως τις 10 Ιουλίου, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο, εφόσον το επιθυμούν. Επίσης, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν την Παρασκευή τα e-Ραντεβού στο νοσοκομείο Χανίων για τον Δεκέμβριο

Ενημέρωση σχετικά με κλείσιμο e – Ραντεβού. -1. Σας ενημερώνουμε...

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ για τη Γάζα

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ...

Ανδρουλάκης: Χείρα συνεργασίας στους “11” υπό προϋποθέσεις

Για την επιστολική ψήφο, την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ,...