Ηράκλειο – Δ. Μαυρουδής: Πολλά χρόνια ζωής ακόμη και με μεταστατικό καρκίνο χάρη σε νέες θεραπείες

Κανένα σχόλιο

Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια συχνή που έχει μεγάλες επιπτώσεις στον ασθενή, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον του.

Ωστόσο, συνεχώς ισχυροποιούνται τα όπλα για να τον πολεμήσουμε και οι γνώσεις για να τον προλάβουμε.

Σήμερα πάρα πολλοί ασθενείς, ακόμη και εκείνοι με μεταστατικό καρκίνο δεν χάνουν την μάχη, αντίθετα ζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια, χάρη στις νέες θεραπείες που προστίθενται στην φαρέτρα των επιστημόνων.

"Sponsored links"

Με αφορμή το συνέδριο κλινικής και μεταφραστικής ογκολογίας που οργανώνεται στο Ηράκλειο, ο καθηγητής ογκολογίας και διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Μαυρουδής μας είπε ότι πλέον στους περισσότερους ασθενείς πρέπει να γίνεται ανάλυση γονιδίων για να προχωρήσει ο γιατρός σε εξατομικευμένη θεραπεία που έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον άρρωστο.

«Εδώ στην Κρήτη έχουμε στην διάθεσή μας όλες τις σύγχρονες θεραπείες που υπάρχουν διεθνώς», επισήμανε ο καθηγητής στο Ράδιο Κρήτη σημειώνοντας ότι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «τρέχουν», παράλληλα με κέντρα του εξωτερικού, πολλές ερευνητικές δοκιμές με την συμμετοχή 40-50 ασθενών από την Κρήτη για πειραματικά φάρμακα που αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του μελανώματος.

Ο κ. Μαυρουδής τόνισε ότι όταν ο καρκίνος δεν είναι μεταστατικός, ο σκοπός είναι η πλήρης ίαση του ασθενούς, αλλά ακόμη κι όταν κάνει μεταστάσεις, οι σύγχρονες θεραπείες του επιτρέπουν να ζήσει πολλά και καλά χρόνια, χωρίς να υποφέρει.

Πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει ,τι ακριβώς συμβαίνει με την υγεία του;

Ο ογκολόγος πιστεύει ότι αυτό είναι το σωστό, γιατί όταν έχει την συνολική εικόνα της κατάστασης μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τον γιατρό του στο θεραπευτικό σχήμα.

Όμως, όπως αναφέρει, υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι νόσησαν και αφήνουν τις αποφάσεις στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Ο καρκίνος, μπορεί να προληφθεί;

«Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να νοσήσουμε, όσο η αλλαγή του τρόπου της ζωής μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι έχουμε 30%-40% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε αν δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε, αποφεύγουμε την παχυσαρκία, ασκούμαστε και ακολουθούμε υγιεινή διατροφή.

"Sponsored links"

Είναι 5 απλά πράγματα, που όμως κάνουν την τεράστια διαφορά» είπε ο καθηγητής.

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live