Ηράκλειο: Κι όμως 8 στους 10 κόβουν το κάπνισμα στο ιατρείο του ΠΑΓΝΗ

Date:

Πολλοί Έλληνες θεωρούν το κάπνισμα μια «ξεπερασμένη συνήθεια», ωστόσο η εικόνα στην Κρήτη είναι μάλλον διαφορετική, αφού το 35% των ενηλίκων καπνίζει.

Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα όχι μόνο γιατί φοβούνται για την υγεία τους, αλλά διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του.

Σύμφωνα με την Πνευμονολόγο, Διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και συντονίστρια ομάδας εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Ιωάννα Μητρούσκα, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται κάθε χρόνο 15.000 θάνατοι στην χώρα μας απο νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, περισσότεροι από 3 στους 10 κατοίκους του νησιού, δεν αποχωρίζονται το τσιγάρο.

"Sponsored links"

Υπάρχει και μια μικρή αλλά σταθερή τάση μετακίνησης σε εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όμως όπως υπογραμμίζει η πνευμονολόγος δεν είναι ακίνδυνα και εκείνοι που τα χρησιμοποιούν εξακολουθούν να θεωρούνται καπνιστές.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη η κ.Μητρούσκα πρόκειται για εθισμό, που αρκετός κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει με την βοήθεια των επαγγελματιών υγείας στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Αυτό γίνεται με παρακολούθηση και συμβουλευτική, αλλά και φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για 12 έως 15 εβδομάδες.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο ιατρείο του ΠΑΓΝΗ το 80% όσων ζητούν βοήθεια, καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα.

Δεν είναι όμως μόνο οι λόγοι υγείας, αλλά και το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καπνιστές που δεν μπορούν να αποχωριστούν αυτή την συνήθεια.

Για ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, φθάνει ετησίως τα 1700 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του μέσου ετήσιου καθαρού εισοδήματος στην χώρα μας όπου ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, για τσιγάρα.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που επικεντρώνεται στην οικονομική πτυχή του καπνίσματος αλλά και στο πόσο στοιχίζει ένα πακέτο τσιγάρα στον κόσμο, να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τα πιο ακριβά τσιγάρα πωλούνται στην Αυστραλία και φθάνουν τα 22 ευρώ το πακέτο, ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία με 21 ευρώ και η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία με περίπου 13-14 ευρώ το πακέτο.

 

"Sponsored links"

Αγώνας της Κρήτης
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

More like this
Related