16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ηράκλειο: Την τελευταία του πνοή άφησε ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος

Ημερομηνία:

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου, ο Αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος σε ηλικία 94 ετών. Γιος του του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, Ταγματάρχη σε πολεμική διαθεσιμότητα και πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη.

Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος υπήρξε αρχηγός της πρώτης παγκρήτιας αντιστασιακής οργάνωσης, της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής, που ίδρυσε στις 3 Αυγούστου 1941 στους Φιλίππους Μονοφατσίου, μαζί με επτά ακόμη αξιωματικούς που αρνήθηκαν την ιταμή συνθηκολόγηση Τσολάκογλου.

Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος ήταν μηχανικός και σημαντικός ερευνητής της Ιστορίας της Κρητικής Εθνικής Αντίστασης. Στήριξε ολόψυχα τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Τίμησε την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη θερμή ανταπόκρισή του στις πρωτοβουλίες της.

Τιμήθηκε για την σπουδαία αντιστασιακή του δράση και τον αγώνα του για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε εκδήλωση στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στις 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Δημοσθένη Ραπτόπουλου  

Αριστομένης Συγγελάκης, συγγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Ο Αριστομένης Συγγελάκης με δημοσίευσή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook θέλησε να αποχαιρετήσει τον Αντιστασιακό Δημοσθένη Ραπτόπουλο γράφοντας «Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό».

Η ανάρτησή του Αριστομένη Συγγελάκη:

Έφυγε ο Αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος σε ηλικία 94 ετών. Γιος του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, Ταγματάρχη σε πολεμική διαθεσιμότητα και πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη. Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος υπήρξε αρχηγός της πρώτης παγκρήτιας αντιστασιακής οργάνωσης, της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής, που ίδρυσε στις 3.8.1941 στους Φιλίππους Μονοφατσίου, μαζί με επτά ακόμη αξιωματικούς που αρνήθηκαν την ιταμή συνθηκολόγηση Τσολάκογλου.

Συνελήφθη από τους Ιταλούς μετά από προδοσία στις 22 Φεβρουαρίου του 1942 και παραδόθηκε στους Γερμανούς που, μετά από φοβερές ανακρίσεις, τον οδήγησαν στο κολαστήριο της Αγυιάς Χανίων στις 22 Μαΐου 1942. Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος αν και είχε τη δυνατότητα να δραπετεύσει το απέφυγε, φοβούμενος τις πράξεις αντεκδίκησης των Γερμανών, οι οποίοι τελικά τον εκτέλεσαν στην Αγυιά στις 3.9.1942.

Λίγο πριν την εκτέλεσή του ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος έστειλε το τελευταίο σημείωμα στην οικογένειά του, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του γράφοντάς τους το εξής συγκλονιστικό – δηλωτικό της μεγαλοσύνης του:

«Συγχωρήσετε τους εχθρούς μου και εστέ υπερήφανοι». Και τα παιδιά του, η Αταλάντη και ο Δημοσθένης το έκαναν πράξη. Ρίχθηκαν στον αντιστασιακό αγώνα και αργότερα στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες με θαυμαστά επιτεύγματα.

Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος ήταν Μηχανικός και σημαντικός ερευνητής της Ιστορίας της Κρητικής Εθνικής Αντίστασης. Στήριξε ολόψυχα τον αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Τίμησε την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη θερμή ανταπόκρισή του στις πρωτοβουλίες της. Τιμήθηκε για την σπουδαία αντιστασιακή του δράση και τον αγώνα του για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε εκδήλωση στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στις 16.9.2014, απ’ όπου και η φωτογραφία.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να συνομιλήσω αρκετές φορές μαζί του. Κάποιες φορές παρουσία και της Άννας Μανουσάκη – Μεταξάκη, σπουδαίας μελετητριας της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη. Με εντυπωσίασε ο μειλίχιος χαρακτήρας του, η γενναιοδωρία του, η ευγένεια, η αξιοπρέπεια του. Αλλά και η ασίγαστη φλόγα για Μνήμη και Δικαιοσύνη που έκαιγε μέσα του. Μας έδινε, πάντα, θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, να παλέψουμε για το δίκαιο. Ζέσταινε με τα λόγια και τις πράξεις του τις καρδιές μας. Χωρίς ίχνος μνησικακίας αλλά με υπερηφάνεια και πάθος για αγώνα, τηρώντας κατά γράμμα την τελευταία παραγγελιά του σπουδαίου πατέρα του.

"google ad"

Αγαπητέ μας Δημοσθένη σε αποχαιρετούμε με οδύνη. Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό! Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για Ελευθερία, Ειρήνη και Δικαιοσύνη, μέχρι τη νίκη!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Σωκράτης Βαρδάκης για την απώλεια του Δημοσθένη Ραπτόπουλου

«Η Βιάννος σήμερα πενθεί. Με μεγάλη θλίψη, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια αποχαιρετούμε τον Δημοσθένη Ραπτόπουλο.

Άξιο τέκνο του μεγάλου Κρητικού πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης, Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, οργανώθηκε και ο ίδιος στην Αντίσταση και αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της και την ανάδειξη των γεγονότων και των ηρωικών μορφών της, κόντρα στη φθορά του χρόνου και της λήθης.

Ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στον τόπο μας, που αφήνει πίσω μία μεγάλη παρακαταθήκη με την πορεία και το έργο του.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη για τον Δημοσθένη Ραπτόπουλο

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε μια σημαντική προσωπικότητα της Κρήτης, τον αντιστασιακό και μάχιμο ιστορικό ερευνητή Δημοσθένη Ραπτόπουλο. Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος, γιος του πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, μπήκε από νωρίς στην αντιστασιακή δράση, αγωνίστηκε με πάθος σε όλη του την διαδρομή για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και για τις ιδέες του ενάντια στη λήθη.  Η Κρήτη οφείλει πολλά και στον ίδιο και στους αγώνες της οικογένειάς του στην υπεράσπιση της πατρίδας και της ιστορικής μνήμης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι το Μανώλη Σπανάκη και της σελίδας viannitika.gr  και είναι από τη βράβευση του Δημοσθένη Ραπτόπουλου από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου στο Ηράκλειο, 16.9.2014 κατόπιν πρότασης του Προέδρου της Αριστομένης Α. Συγγελάκης. 

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στη δημοσίευση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ