28.8 C
Chania
Saturday, June 22, 2024

Η «Άνοιξη της πρόληψης» στην Κρήτη: Λιγότερο αλκοόλ καλύτερη ζωή

Ημερομηνία:

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, το Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή», τις Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ-ΚΟΠΑ Κρήτης, το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το  Αλκοολογικό  Ιατρείο του ΠαΓΝΗ, το  Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ,τους Δήμους Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Γόρτυνας και Φαιστού και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνουν και φέτος, το 2024, την «Άνοιξη της πρόληψης» από το Σάββατο 18/05 έως και το Σάββατο 01/06/2024, με Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Μοίρες και Ασήμι. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου και είναι δωρεάν για όλους. Το κεντρικό μήνυμα της «Άνοιξης της πρόληψης» είναι «Λιγότερο αλκοόλ… καλύτερη ζωή»

Οι ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της Άνοιξης της πρόληψης διοργανώνονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 2005 -πλην των ετών της πανδημίας COVID- και αποτελούν πλέον θεσμό. Προσελκύουν όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς.

Η Άνοιξη της πρόληψης έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις επιπτώσεις από την προβληματική κατανάλωση του αλκοόλ.

Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες παγκοσμίως. Είναι αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από  200 ασθένειες, για ψυχιατρικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Επιπλέον, αποτελεί αιτία θανάτων και αναπηριών από τροχαία ατυχήματα, τραύματα και επεισόδια βίας. Εκτός από την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις έως και θανατηφόρα δυστυχήματα.

Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πάνω στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των δράσεων της Άνοιξης της πρόληψης . Μέσα από την ενημέρωση των ενεργών πολιτών στα θέματα κατανάλωσης αλκοόλ και την συνειδητοποίηση των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτήν, μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να πραγματοποιήσουν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην ζωή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Χρυσάνθη Ζορμπά  τηλ. 6942427057

Αναλυτικό Πρόγραμμα  των εκδηλώσεων:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΙΟΥ ώρα 11.00 Πάρκο Γεωργιάδη

Δράση φιλαναγνωσίας του βιβλίου “Ο Μάγος Πι-Νο” με επιτόπια δραματοποίηση και παιχνίδια ρόλων από τα παιδιά
Εμψυχώτρια: Ευαγγελία Ορφανουδάκη, Παιδαγωγός – Αφηγήτρια

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΙΟΥ ώρα έναρξης 08.30

Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Επιμόρφωσης Επαγγελματιών Υγείας, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ με θέμα “ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ”.
Θα πραγματοποιηθεί υβριδικά και δια ζώσης στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης (αίθουσα συσκέψεων για τους επαγγελματίες υγείας της  Κρήτης)

  • ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΙΟΥ ώρα 18.30 έως 20.30,  Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής

Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα “Τι πρέπει να γνωρίζω για το αλκοόλ”

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΙΟΥ ώρα 11.00 Πάρκο Γεωργιάδη

Συναυλία με το Μουσικό Σχήμα της Βαγγελιώς Φασουλάκη

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ ώρα 18.00, Δημοτικό κατάστημα Ασημίου, Δημοτική Ενότητα Κόφινα Δήμου Γόρτυνας

Ενημερωτική Εκδήλωση για το Αλκοόλ

  1. “Παραβατική συμπεριφορά κατά τη χρήση του οδικού δικτύου στην εφηβεία, ο ρόλος του γονέα στη διαχείρηση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς των εφήβων με έμφαση σε ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση” (σε εσωτερικό χώρο)
  2. Δύο σταθμοί βιωματικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία με τους εξειδικευμένους συνεργάτες του εργαστηρίου να κατανοήσει τους παράγοντες που επιδρούν στην ασφαλή μετακίνηση καθώς και να βιώσει τους οδικούς κινδύνους σε ένα ασφαλές περιβάλλον με προσομοιωτή ανατροπής οχήματος και γυαλιά προσομοίωσης μέθης (σε εξωτερικό χώρο)
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ ώρα 18.30, Πολύκεντρο Μοιρών

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Δήμο Φαιστού με θέμα: “ Τι πρέπει να γνωρίζω για το αλκοόλ”
Παράλληλα, σε εξωτερικό χώρο, θα γίνει προσομοίωση μέθης από το πρόγραμμα Πρόληψης Τροχαίων μετά από χρήση αλκοόλ της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 09.00 έως 15.00, Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ημερίδα από Υγειονομικούς του Δικτύου Αλκοολογίας Κρήτης που απευθύνεται στο γενικό κοινό, με θέμα “Τα προβλήματα από το αλκοόλ και η σύγχρονη αντιμετώπισή τους”

  • Προβολή της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης» χορηγεία της Περιφέρειας Κρήτης σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί αργότερα
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η 3η γιορτή αθλητισμού στη Γαύδο

Με την λαμπαδηδρομία και το άναμμα της φλόγας στο πέτρινο θεατράκι...

Άφαντος παρά τις έρευνες ο 89χρονος που χάθηκε αναζητώντας τον φίλο του στα Χανιά

Ο  συνταξιούχος Μανώλης Κουτζόγλου από τα Χανιά, πήρε το λεωφορείο...