19.8 C
Chania
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026

Η αμερικανική Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Ημερομηνία:

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα NAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 5 από την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία ενέργειας Exxon Mobil.

Σύμφωνα με την κυπριακή NAVTEX 019/25 το γεωτρύπανο VALARIS 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση από σήμερα μέχρι τις 19 Ιουνίου, στο Οικόπεδο 5, στον στόχο ΗΛΕΚΤΡΑ για τον οποίο υπάρχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα από τα αποτελέσματα των ερευνών που προηγήθηκαν.

Εξάλλου, το γεγονός ότι ο κολοσσός EXXON MOBIL που, σε κοινοπραξία με την Qatar Energy, έχει τα δικαιώματα για το συγκεκριμένο Οικόπεδο, αποφασίζει σε μια περίοδο που οι γεωτρήσεις γίνονται με φειδώ – λόγω και του μεγάλου κόστους – να ξεκινήσει την γεώτρηση, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που στοχεύουν το πάγωμα κάθε ερευνητικής δραστηριότητας και γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία ευθέως διεκδικεί τμήμα ακόμη και της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ για λογαριασμό δήθεν των Τουρκοκυπρίων απαιτεί ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ερευνα να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ψευδοκράτους, ακόμη και για περιοχές νοτίως του νησιού.

Η πραγματοποίηση της γεώτρησης από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL είναι προφανές ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για περαιτέρω κινήσεις της Τουρκίας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει τουρκική αντίδραση με αποστολή τουρκικών ερευνητικών σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Η έναρξη της γεώτρησης συμπίπτει με την εντυπωσιακή αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε στρατιωτικό επίπεδο με τις ΗΠΑ, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Άγκυρα, και λίγες εβδομάδες μάλιστα πριν από την προγραμματισμένη από τον ΓΓ του ΟΗΕ σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Στις δυο NAVTEX που εκδόθηκαν επιβάλλεται ζώνη απαγόρευσης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γύρω από το γεωτρύπανο και υπάρχει η προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε παραβίαση θα συνιστά «ποινικό αδίκημα βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του 1982».

Οι κυπριακές NAVTEX:

ZCZC MA 29

19 0100 UTC JAN 2025
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO
NAV WRNG 020/25

DRILLING OPERATION IN PSN 33-38.672 N 031-03.205E
BY DRILLING SHIP VALARIS DS-9 FROM 19 JAN 2025 UNTIL 19 JUNE 2025

A SAFETY ZONE OF 500 METERS FROM ANY POINT OF THE OUTER END
OF VALARIS DS-9 IS ESTABLISHED
ENTERING THE ABOVE AREA IS PROHIBITED FOR ANY REASON.
VIOLATION OF SAFETY ZONE WILL BE CONSIDER
AS CRIMINAL OFFENCE AGAINST THE REPUBLIC OF CYPRUS LAWS
AND THE INTERNATIONAL LAW AT SEA OF 1982.

CANCEL THIS MESSAGE ON 20 JUNE 2025 0100 UTC.
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NNNN
—————————————————–
ZCZC MA 27

19 0100 UTC JAN 2025
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO
NAV WRNG 019/25

DRILLING OPERATION IS CONDUCTED IN A CYCLICAL AREA RADIUS 5NM AND
CENTER POINT 33-38.672 N 031-03.205E
BY DRILLING SHIP VALARIS DS-9
FROM 19 JAN 2025 UNTIL 19 JUNE 2025

FOR SAFETY REASONS, ALL SHIPS ARE STRONGLY ADVISED
TO AVOID ENTERING THE AFOREMENTIONED AREA.

CANCEL THIS MESSAGE ON 20 JUNE 2025 0100 UTC.
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Άρειος Πάγος εξετάζει την αναίρεση της αποφυλάκισης του Γιωτόπουλου

Ο Άρειος Πάγος εξετάζει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών...

Χάρης Μαμουλάκης: Στα Funds και τα ασφαλιστικά χρέη;

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναδεικνύει τα κυβερνητικά σχέδια για ανάθεση ασφαλιστικών οφειλών άνω των 50 δισ. ευρώ σε Funds, μετά το άρθρο 215 του ν. 5193/2025.

Σύσκεψη για τη διαχείριση κινδύνων στα φαράγγια της νότιας Κρήτης στο Ηράκλειο

Σύσκεψη στο Ηράκλειο για τη διαχείριση κινδύνων στα φαράγγια της νότιας Κρήτης με Λέκκα, Συριγωνάκη, Καλογερή, Λιονή. Αποφασίστηκε συνεχής παρακολούθηση από ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, ΟΑΣΠ.

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων – 85 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε

85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Η λαϊκή εξέγερση του 1941 ενάντια στους ναζιστές και τα σημερινά μηνύματα για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας.