12.8 C
Chania
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026

“Τhis is Parta”: Η απάντηση του βασιλιά της Σπάρτης στην απαίτηση των Περσών για “γη και ύδωρ” και μια γελοιογραφία

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Πέρσες ζητούσαν γῆν καί ὕδωρ απ’ τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν. Στο τέταρτο βιβλίο, ο Ηρόδοτος αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο γη και ύδωρ στην απάντηση του Βασιλιά Ιδαθύρσου των Σκυθών προς τον Βασιλιά Δαρείο.

Στο πέμπτο βιβλίο, ο Δαρείος στέλνει αγγελιαφόρους που ζητούν γην και ύδωρ από τον Βασιλιά Αμύντα των Μακεδόνων. Και στο έκτο βιβλίο, στέλνει αγγελιαφόρους σε όλη τηνΕλλάδα που ζητούν γην και ύδωρ για τον Βασιλιά.

Η απαίτηση για γην και ύδωρ συμβόλιζε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους και στα αγαθά της. Δίνοντας γην και ύδωραναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους άνηκαν στον Βασιλιά των Περσών. Μετά από αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.

Όταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι απαίτησαν από τον Βασιλέα Λεωνίδα στην Σπάρτη γη και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί.

Το γεγονός αυτό έχει γίνει ευρέως γνωστό στο διεθνές κοινό από την ταινία «300», η οποία βέβαια προβαίνει στον αναχρονισμό να δείχνει τον Λεωνίδα να εκτελεί τους Πέρσες αγγελιοφόρους κατά αυτό τον τρόπο.

Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι και  στην Αθήνα οι πρέσβεις εκτελέστηκαν. Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ο ιστορικός Ηρόδοτος, οι Αθηναίοι έριξαν τους πέρσες σε ένα βάραθρο, στο οποίο συνήθως εκτελούσαν τους εγκληματίες.

Η φράση γη και ύδωρ, ακόμα και στα νέα ελληνικά, συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σε ένα κατακτητή.

Γη και ύδωρ πήραν οι δανειστές.

Δείτε και την πολύ πετυχημένη γελοιογραφία του Πάνου Ζάχαρη που στηριζόμενο σε αυτό το ιστορικό γεγονός σατηρίζει τη σημερινή πραγματικότητα:

14522887_534649086746218_513080118388784666_n

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις 4 Μαρτίου με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Συνεδριάζει στις 4 Μαρτίου 2026 το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με 27 θέματα. Προϋπολογισμοί, παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη.

Απόφαση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης: Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη, ο αγώνας για δικαιοσύνη συνεχίζεται

Απόφαση Ενιαίου ΦΣ Πολυτεχνείου Κρήτης: Τρία χρόνια από τα Τέμπη, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικές διώξεις και αυταρχισμός στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων.

Ισραήλ: Η αμερικανική πρεσβεία καλεί το μη απαραίτητο προσωπικό της να εγκαταλείψει τη χώρα

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπέγραψε διάταγμα...

Εκδήλωση για τον ιστορικό αμπελώνα του Βενιζέλου στη Χαλέπα

Εκδήλωση στη Χαλέπα για τον ιστορικό αμπελώνα του Βενιζέλου στις 7 Μαρτίου. Ομιλητές οι Κωστής και Γιάννης Γαλάνης για την αναβίωση και βιολογική καλλιέργεια του μοναδικού αστικού αμπελώνα.