21.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Η Γερμανική κρατική εταιρία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn“ οφείλει σε Έλληνες – θύματα 75 εκατομμύρια ευρώ

Ημερομηνία:

Συνένοχος στη δολοφονία περισσοτέρων από 50.000 εκτοπισθέντων – Το Βερολίνο αρνείται να πληρώσει αυτό το χρέος

Για τον μαζικό εκτοπισμό των Εβραίων από την Ελλάδα στο Άουσβιτς η Γερμανική Reichsbahn επέβαλλε εισιτηρίο σημερινής αξίας περίπου 75 εκατομμύρίων ευρώ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Τρένο της μνήμης», το ποσό αυτό δεν εξοφλήθηκε ποτέ στα θύματα. Υπόχρεοι ως οφειλέτες του ποσού των 75 εκατομμυρίων, είναι η γερμανική κρατική εταιρία σιδηροδρόμων Bahn AG και ο ιδιοκτήτης της, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αναφέρει το “Τρένο της μνήμης “.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Οργάνωσης, οι αξιώσεις μόνο των 48.000 εκτοπισθέντων Εβραίων της Θεσσαλονίκης ανέρχεται στα 64 Εκατομμύρια ευρώ. Ο εκτοπισμός τους έλαβε χώρα μεταξύ Μάρτιου και Αύγουστου 1943. Σε μια μεγάλη επιχείρηση, ο συνεργός στους δολοφονικούς εκτοπισμούς, Deutsche Reichsbahn έκανε 19 μεταφορές με κάθε φορά περίπου 30 κλειδωμένα φορτηγά βαγόνια. Ανά άτομο έπρεπε να καταβληθούν 33 ράιχσμαρκ. Οι εκτοπισθέντες δολοφονήθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς με αέριο. Μόνο λίγοι απέφυγαν το θάνατο επειδή χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι.

Επιπλέον δολοφονικές επιχειρήσεις αφορούσαν στις εβραϊκές κοινότητες των Ιωαννίνων και στα νησιά Κέρκυρα και Ρόδο. Μετά την μεταφορά τους με πλοία και φορτηγά ανέλαβε η γερμανική Reichsbahn την εκτόπιση περίπου 10.000 ατόμων τους οποίους επίσης μετέφερε στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Τρένο της μνήμης” η σημερινήαξία του ποσού που εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν αυτοί οι μελλοθάνατοι ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια Ευρώ (συμπερ. Επιτόκιο 2,5% από το τέλος του πολέμου).
Τόσο η γερμανική Bahn AG, ως ιστορικός διάδοχος της Reichsbahn όσο και ο, από νομικής άποψης οφειλέτης, (η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) αρνούνται να επιστρέψουν στους λίγους επιζώντες τα έσοδα (κέρδος) από την βοήθεια για τη δολοφονία.

Επίσης, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών παρακρατεί τα επιπλέον εκατομμύρια λύτρα που πήρε εκβιαστικά από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μια αντίστοιχη αγωγή της κοινότητας εναντία στο Βερολίνο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Δεκεμβρίου 2014, απορρίφτηκε λόγω «μη αρμοδιότητας».

Σε μια πρόσφατη επιστολή της οργάνωσης “Τρένο της μνήμης” προς τον πρόεδρο της Εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ, αναφέρεται:

“Ντρεπόμαστε για την πεισματική άρνηση των κληρονόμων των θυτών να μην καλύψει τις υλικές συνέπειες των εγκλημάτων. (…) Όποιος αρνείται να αποζημιώσει τα θύματα δεν μιλάει στο όνομά μας. Αποδοκιμάζουμε τα νομικά τεχνάσματα με τα οποία η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αντιμετωπίζει τα δίκαια αιτήματα της κοινότητάς σας.”

Το “Τρένο της μνήμης” καλεί τη γερμανική κοινωνία των πολιτών, “να πάρει δημόσια θέση υπέρ των Ελλήνων θυμάτων και να απαιτήσει την άνευ όρων αποπληρωμή του χρέους. ”

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Τουλάχιστον 32 νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό «σφυροκόπημα» – Διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά τη λήξη της επταήμερης εκεχειρίας προκάλεσαν τον...

«Τα Χανιωτάκια» έκλεισαν τα 40

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων σε συνεργασία...