23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η γιγάντωση της εργασίας από απόσταση εν μέσω πανδημίας οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά ακινήτων; – Ποιοι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους

Ημερομηνία:

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και στην Κρήτη είναι τεράστιες και ακόμα δεν έχει φανεί το πραγματικό μέγεθος. Μία συνέπεια στην οποία δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι αλλαγές που επιφέρει στην εργασία.

Εν μέσω πανδημίας, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων ξεκίνησε να εργάζεται από απόσταση.

Οι εταιρείες ακόμη και στα Χανιά συνειδητοποιούν τα οφέλη της εργασίας από απόσταση. Αναγνωρίζουν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται ενώ τα κόστη μειώνονται.

Ο κόσμος της πανδημίας θα γιγαντώσει το φαινόμενο της εργασίας από απόσταση με άμεσες συνέπειες στην αγορά των ακινήτων.

Πόσες εταιρείες θα συνεχίσουν να νοικιάζουν χώρους εργασίας που έχουν κόστη ενοικίου, πληρωμής λογαριασμών όταν η εργασία μπορεί να γίνεται εξίσου εύκολα από απόσταση και με πολύ μικρότερο κόστος;

Ήδη, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναζήτηση μικρότερων, πιο οικονομικών χώρων αφού εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θέλουν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Οι συνέπειες στην αγορά ακινήτων θα είναι τεράστιες αφού από τη μία στιγμή στην άλλη χώροι δε θα βρίσκουν ενοικιαστές. Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάρρευση που παρατηρείται στις υπηρεσίες τύπου airbnb αλλά και τους πολύ υψηλούς φόρους και τις δόσεις των δανείων που δεν μειώνονται ούτε σταματά η καταβολή τους, το σκηνικό που διαμορφώνεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μοιάζει εφιαλτικό.

Όμως, αυτή η κίνηση θα έχει άλλη μία συνέπεια.

Οι εταιρείες και στην Κρήτη συνειδητοποιούν ότι αφού η εργασία μπορεί να γίνεται από απόσταση μπορεί να γίνεται από οποιαδήποτε περιορχή του πλανήτη.

Τι συνέπειες θα έχει αυτό σε μία αγορά εργασίας που ήδη βρίσκεται εξαιρετικά πιεσμένη και οι μισθοί είναι ήδη στα τάρταρα; Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και της αναζήτησης τρόπων εξοικονόμησης και δίχως να υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα στην εργασία, μπορούμε να δούμε ένα ρεύμα προς αναζήτηση εργαζόμενων από άλλες χώρες όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο;

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Ακόμα και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η συγκεκριμένη πρακτική είναι εξαιρετικά διαδεδομένη για μία σειρά μεγάλων εταιρειών. Τώρα, με την πανδημία, το φαινόμενο αυτό μπορεί να γενικευτεί.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...