Η Εκκλησία της Κρήτης μετά την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου

Κανένα σχόλιο

Η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για απαλλαγή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντα του είναι πρωτόγνωρη αλλά αναπόφευκτη καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη.

Σαφώς και εκκρεμεί η επικύρωση της από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα έχει και τον τελικό λόγο.

Εφόσον η Αγία Σύνοδος επικυρώσει την απόφαση των Ιεραρχών της Κρήτης, θα κηρύξει σε χηρεία την θέση του Αρχιεπισκόπου και θα ορίσει ως τοποτηρητή τον αρχαιότερο Μητροπολίτη, δηλαδή τον Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίο.

"Sponsored links"

Εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που θα κηρυχθεί σε χηρεία η θέση του Αρχιεπισκόπου, ο τοποτηρητής θα πρέπει να καλέσει την Σύνοδο ώστε να εκλέξει τριπρόσωπο. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, θα πάμε σε εκλογή τριπρόσωπου πριν από τα Χριστούγεννα και σε εκλογή με το νέο έτος. Μέχρι στιγμής, με τα ισχύοντα δεδομένα, ως επικρατέστεροι για το τριπρόσωπο φέρονται ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος (εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2010), ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας (εξελέγη Μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001) και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος (εξελέγη τον Οκτώβριο του 2005).

Ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι, ακόμα και χθες, έλεγαν ότι δεν αποκλείουν εκπλήξεις ως προς την εκλογή του τριπρόσωπου, αναφερόμενοι σε Ιεράρχη «αουτσάιντερ».

cretalive.gr

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live